Цената на олиото за шест месеца е поскъпнала с повече

...
Цената на олиото за шест месеца е поскъпнала с повече
Коментари Харесай

Олиото поскъпна с над 70% за шест месеца


Цената на олиото за шест месеца е поскъпнала с повече от 70% в България. Според борсови специалисти причина за това са коронавирусът и климатичните особености в развъждане на слънчогледа, съобщи Българска национална телевизия.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят преференциално суровина, с цел да не нараства още продукцията им. На борсата слънчогледа към този момент коства двойно повече спрямо есента на предходната година.
" След като прибраха реколтата, ценовите котировки потеглиха някъде сред 550 600 лв. за звук без Данък добавена стойност. В момента някъде цената, евентуално им се желае на продавачите, е да мине 1000 лв. ", сподели доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса.
В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската низина са празни. Слънчоглед няма.
" Ние къде от потребност от парични средства, къде от липса на подобаващи хранилища, множеството производители още в интервала преди нова година са продали слънчогледа ", сподели селскостопанският производител Ангел Вукодинов пред Българска национална телевизия.
А търсенето му пораства. Малките рафинерии оглеждат районите си за регистрирани аграрни стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио плануват и ограничение на производството, а това би довело до още по- висока цена на олиото в магазинната мрежа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР