Цената на олиото ще започне да пада от началото на

...
Цената на олиото ще започне да пада от началото на
Коментари Харесай

Цената на олиото тръгва надолу от септември

Цената на олиото ще стартира да пада от началото на септември. Това предвижда ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов пред „ Телеграф “. Причината е, че се чака добра годишна продукция от маслодаен слънчоглед, както и спад на търсенето на мазнини в международен мащаб, уточни Иванов.

През тази година у нас са засети и се чака да бъде добита продукция от над 837 000 хектара площи, което е с 2,4 на 100 повече по отношение на миналата година. Очакванията за реколтата в международен мащаб също са за високи добиви, разяснява шефът на държавната комисия. Това ще докара до огромно предложение и надлежно понижение на цените както на суровината, по този начин и на олиото.

Спад на цената на международните пазари към този момент има, като през миналата седмица на борсата в Ротердам, където се търгуват големи количества нерафинирано слънчогледово олио, то поевтиня до 1390 $ за звук. От началото на май тази година цената на слънчогледовата лой се движи надолу. През май тя беше 1700 $, а в този момент е с 310 $ по-ниска.

Очаква се действително на щанда в магазина цената да пада гладко, като това ще стартира през септември, когато се чака да започва търговията на слънчоглед от новата годишна продукция. Обикновено през август търговците на тържищата единствено опипват почвата и рядко се стига до покупко-продажби, само че през септември пазарът ще се отвори, разяснява Иванов.

Купуваме по-скъпи зеленчуци

Цените на зеленчуците през това лято са по-високи по отношение на предходната година поради по-малко засети площи, разяснява шефът на Комисията по стоковите тържища и борсите, написа „ Монитор “.

Според данните тази година по-скъпо се продават краставиците, зелето, морковите, картофите и пиперът. Единствено цената на доматите е по-ниска, само че прогнозите са за ниски добиви, което неизбежно ще докара до нарастване. Кило оранжерийни домати се продават за 1,55 лева на едро, а преди година са коствали 1,71 лева В момента кг краставици се продава за 1,91 лева, а предходната година при започване на август цената им е била 1,16 лева Морковите се оферират с 0,14 лева по-скъпо и костват 0,94 лева за кило. При зелето цената е скочила от 0,59 лева на 0,72 лева за кило. Зелените чушки пък се продават по 1,37 лева, което е нарастване с 20 стотинки за кило.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР