Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то

...
Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то
Коментари Харесай

За половин година олиото е поскъпнало с над 70%

Цената на олиото продължава да пораства. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 %. Коронавирусът и климатичните особености в развъждане на слънчогледа са измежду главните аргументи за повишаването, считат борсови специалисти.

Както потребителите търсят по-приемливата цена, по този начин и производителите на растителни мазнини също търсят да купят преференциално суровина, с цел да не нараства още продукцията им. На борсата слънчогледът към този момент коства двойно повече спрямо есента на предходната година.

" След като прибраха реколтата ценовите котировки потеглиха някъде сред 550-600 лв. за звук без Данък добавена стойност. В момента някъде цената, евентуално им се желае на продавачите, е да мине 1000 лв. ", сподели пред Българска национална телевизия доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската низина са празни. Слънчоглед няма.

" Ние, къде от потребност от парични средства, къде от липса на подобаващи хранилища, множеството производители още в интервала преди нова година са продали слънчогледа ", показа пред националната телевизия селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио плануват и ограничение на производството, а това би довело до още по-висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Производители на растителни масла считат, че цената на олиото може да се контролира, в случай че се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А в случай че има и държавен запас, това в допълнение ще успокои пазара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР