Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то

...
Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то
Коментари Харесай

С близо 70% се е увеличила цената на олиото

Цената на олиото продължава да пораства. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 %.

Коронавирусът и климатичните особености в развъждане на слънчогледа са измежду главните аргументи за повишаването, считат борсови специалисти.

От няколко седмици в хранителен магазин в град Съединение олиото става все по-скъпа стока. Цената се трансформира бързо.

" През седмица през две - да. Цената сега е 3.50, беше 2.90, 2.40 и за нула време тука стана 3.50 сега го продаваме ", сподели магазинерът Маргарита Лапкова.

За Иванка Чушкова олиото към този момент е пределно скъпо. А в други търговски обекти цената е още по-висока.

" По огромните супермаркети и 3.70 лева Вземала съм си един велосипед и обикалям магазините. Гледаме къде е по-евтино, с цел да можем да го вземем ", сподели Иванка Чушкова.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят преференциално суровина с цел да не нараства още продукцията им. На борсата слънчогледа към този момент коства двойно повече спрямо есента на предходната година.

" След като прибраха реколтата ценовите котировки потеглиха някъде сред 550 600 лв. за звук без Данък добавена стойност. В момента някъде цената, евентуално им се желае на продавачите, е да мине 1000 лв. ", сподели доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската низина са празни. Слънчоглед няма.

" Ние къде от потребност от парични средства, къде от липса на подобаващи хранилища, множеството производители още в интервала преди нова година са продали слънчогледа ", сподели селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето му пораства. Малките рафинерии оглеждат районите си за регистрирани аграрни стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио плануват и ограничение на производството, а това би довело до още по висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори регистрират друга наклонност.

" Във момента сме стигнали в някакви пикови ценови нива вероятно колкото повече се доближаваме до беритба нещата би следвало да се успокояват ", сподели доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират различни способи да се оправят с повишаването.

" Въобще не ме тормози олиото, в случай че желае да пораства. Ние пържим картофи с мехлем ", споделя Диана Стоянова.

Производители на растителни масла считат, че цената на олиото може да се контролира и в случай че се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А в случай че има и държавен запас, това в допълнение ще успокои пазара.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР