Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то

...
Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то
Коментари Харесай

С близо 70% се е увеличила цената на олиото

Цената на олиото продължава да пораства. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 %.

Коронавирусът и климатичните особености в развъждане на слънчогледа са измежду главните аргументи за повишаването, считат борсови специалисти.

От няколко седмици в хранителен магазин в град Съединение олиото става все по-скъпа стока. Цената се трансформира бързо.

"През седмица през две - да. Цената сега е 3.50, беше 2.90, 2.40 и за нула време тука стана 3.50 сега го продаваме ", споделя за Българска национална телевизия магазинерът Маргарита Лапкова.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят преференциално суровина с цел да не нараства още продукцията им. На борсата слънчогледа към този момент коства двойно повече спрямо есента на предходната година.

"След като прибраха реколтата ценовите котировки потеглиха някъде сред 550 600 лв. за звук без Данък добавена стойност. В момента някъде цената, евентуално им се желае на продавачите, е да мине 1000 лв. ", сподели доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската низина са празни. Слънчоглед няма.

"Ние къде от потребност от парични средства, къде от липса на подобаващи хранилища, множеството производители още в интервала преди нова година са продали слънчогледа ", сподели селскостопанският производител Ангел Вукодинов.

А търсенето му пораства. Малките рафинерии оглеждат районите си за регистрирани аграрни стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио плануват и ограничение на производството, а това би довело до още по висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори регистрират друга наклонност.

"Във момента сме стигнали в някакви пикови ценови нива вероятно колкото повече се доближаваме до беритба нещата би следвало да се успокояват ", сподели доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират различни способи да се оправят с повишаването.

"Въобще не ме тормози олиото, в случай че желае да пораства. Ние пържим картофи с мехлем ", споделя Диана Стоянова.

Производители на растителни масла считат, че цената на олиото може да се контролира и в случай че се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А в случай че има и държавен запас, това в допълнение ще успокои пазара.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР