Цената на новопостроените жилища в 16 големи руски града се

...
Цената на новопостроените жилища в 16 големи руски града се
Коментари Харесай

Новината за по-скъпи ипотеки вдигна цената на жилищата

Цената на новопостроените жилища в 16 огромни съветски града се увеличи с 5% единствено в границите на един месец. Най-силен растеж – от 8%, е регистриран при жилищата в Москва. Там междинната цена доближи 3241 EUR/кв.м. В останалите огромни градове междинната стойност е 1220 EUR/кв.м, като най-силен растеж се следи в Челябинск – 16%, до 717 EUR/кв.м. Предприемачите покачват цените след информация за повишение на лихвите по ипотечните заеми, смяна в структурата на пазара и занижената капиталова интензивност, разясняват анализатори. На годишна база нарастването е 32%.

Стабилни остават цените на жилищата от първичния пазар в Санкт Петербург. Там даже се регистрира леко намаляване от 1% на месечна база, до 1830 EUR/кв.м. На годишна база, обаче растежът е 29%.

През юли строителните бизнесмени са траяли да покачват цените на готовата продукция, като това в най-голяма степен се дължи на новините към повишението на лихвите по жилищните заеми. За момента банките резервират привлекателните условия.

В идните месеци пазарът ще се стабилизира. Стагнация може да се чака през февруари-март 2022 година „ За това ще способстват високите цени, промени в изискванията по кредитиране и всеобщото преориентиране на купувачите към жилища от вторичния пазар и извънградски парцели “, разясняват анализатори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР