Цената на най-разпространения сорт кафе Kofusta рязко се увеличи. Тон

...
Цената на най-разпространения сорт кафе Kofusta рязко се увеличи. Тон
Коментари Харесай

Цената на кафето счупи 15-годишен рекорд


Цената на най-разпространения вид кафе Kofusta внезапно се усили. Тон от него с доставка през май е поскъпнал до рекордно равнище за последните 15 години, съгласно данни от търговията на лондонската борса ICE. Цената на кафето се повиши с 4,8 на 100, до 3838 долара за звук, а от  началото на 2024 година е нарастването е  с 24 %, заяви Bloomberg.

Както означават анализаторите, кафето чупи ценовите върхове заради опасения за възможен недостиг. На фона на необикновените горещини и дефицита на вода за поливане на дървета във Виетнам, един от най-големите снабдители на робуста за международните пазари, нарастват опасенията по отношение на доставката на първични материали за производството на разтворими питиета. Ситуацията на пазара се усложнява от обстоятелството, че локалните фермери всеобщо минават от развъждане на кафе към различни култури като дуриан, авокадо и маракуя, които изискват по-малко влага.

Поради дефицита на на ниска цена кафе цената на сорта " Арабика ", което може да се употребява като сурогат на " Робуста "  същота пораства. Фючърсите на Нюйоркската борса също се покачиха с три % или, повече от 2  долара за паунд. Според анализаторипокачването на цените на известната напитка може да се изясни с паническите покупки на пекарнине. Резервите им паднаха до най-малко, до момента в който чакаха понижаване на цените, а в този момент небрежно пълнят хранилища.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР