Цената на месото и производството се сриват в европейските страни,

...
Цената на месото и производството се сриват в европейските страни,
Коментари Харесай

Цената на свинското се срива в засегнатите от африканска чума страни

Цената на месото и производството се срутват в европейските страни, наранени от болестта африканска чума по свинете. Това разясниха участниците в семинар за незабавни дейности против болестта, проведен в София от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

В Белгия, където единствено една област е наранена, вносът към страни от Европейския съюз (ЕС) и трети страни спада поради спада на доверието към сигурността на продукцията. Така цените понижават с 25%.

В Естония вследствие на болестта с 25% е намаляла продукцията от свинско месо и живи животни, а фермите, в които се отглеждат прасета, са с 80% по-малко. На процедура е прекъснато развъждането на прасета в задните дворове и дребните ферми, съобщи Стен Мортенсен, шеф на отдел опазване на здравето на животните към ветеринарната работа в Дания.

Експертите разясниха, че предходните талази на болестта в Европа са били през 1960 и 2007 година, като съгласно тях и в този момент европейските страни могат да се оправят с казуса. Те припомниха, че още не е намерено лекуване за вируса.

За България са създадени минимални правила за биосигурност за персоналните стопанства, съобщи доктор Петя Петкова, заместник-изпълнителен шеф в БАБХ. Тя уточни, че за неразпространение на болестта стопаните на домашно отглеждани свине не би трябвало да ги хранят с кухненски боклуци, би трябвало да отделят животните с ограда и да лимитират достъпа на външни хора.

Д-р Петкова добави, че отстреляните диви свине се изследват лабораторно първо за трихинелоза, а по-късно за африканска чума, което лишава към седмица. Резултатите се разгласяват на уеб страницата на Агенцията. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР