Цената на макадамията на едро е почти два пъти по-висока

...
Цената на макадамията на едро е почти два пъти по-висока
Коментари Харесай

Това е най-скъпата ядка в света

Цената на макадамията на едро е съвсем два пъти по-висока от тази на бадемите, което прави тази ядка най-скъпата в света. Защо това е по този начин?

Благодарение на богатия си маслен усет, макадамията е обичана храна и се употребява доста в сладкарството. В страни като Китай и Съединени американски щати е изключително известна, написа Insider.

Основната причина за високата ѝ цена е бавният развой по развъждането. Има 10 типа дървете макадамия, само че единствено два от тях раждат ядките, които можем да консумираме. Отнема сред 7 и 10 години едно дърво да стартира да дава ядки.



Родината на макадамията е Австралия. Още туземците са си хапвали от тази вкусна храна, като са я наричали " киндал ". Когато обаче идват английските колонизатори, тя е кръстена на доктор Джон Макадам. За първи път дървета макадамия обаче стартират да се отглеждат комерсиално не в Австралия, а на Хаваите. Там климатът е съвършен за тях - чести превалявания, богата почва, топло време.

Макадамията е с твърда обвивка , която нормално би трябвало да се маха на ръка и поради която не може да се каже незабавно кои са узрелите ядки. Това прави процесът по развъждане и култивиране още по-трудоемък и безценен. 



Преди хората смятаха макадамията за нездравословна заради високото количество мазнини. В реалност обаче мазнините в нея съдържат потребни субстанции, които форсират метаболизма и оказват помощ на тялото да поддържа подобаващите равнища инсулин.

Миналата година цената на макадамията доближи рекордни стойности в Съединени американски щати. А Китай, която внася много огромни количества, към този момент стартира и лично развъждане. Търсенето обаче към момента надвишава предлагането.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР