Цената на литър бензин у нас ще стигне 2,50 лева

...
Цената на литър бензин у нас ще стигне 2,50 лева
Коментари Харесай

2,50 лева за литър бензин по Коледа

Цената на литър бензин у нас ще стигне 2,50 лв. за литър по Коледа. Това предвижда специалистът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Цената на суровия нефт преди месец беше 80 $ за барел, само че цената му тази седмица доближи 86 $ за барел, което е връх за последните 8 години

Бенчев напомни, че на последната среща на страните - членки на ОПЕК, беше решено да не се усилват квотите на произвеждане, което по думите му значи, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането.
Експертът увери, че все още няма недостиг, само че в случай че не се усили производството, цените могат да тръгнат още нагоре. „ Вероятността освен това състояние да задминат 90-95 $ за барел е напълно действителна “, добави пред bTV.
Бенчев изясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока, е цената на енергийните запаси

„ Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с към 11% в границите на месец-месец и половина, в това време цената на суровината е повишена с към 25%. Това повишаване е напълно обикновено с наближаването на зимния интервал “, разясни той. По думите му България към момента е с най-ниските цени на горивата в Европейски Съюз със и без такси.

На 21 септември цената на бензин A-95 е била 2,27 лв. за литър, до момента в който в този момент по бензиностанции към този момент се продава 2,38 -2,40 лв. за литър.

Възходящата наклонност е почнала на 1 октомври. Дизелът за посочения интервал е поскъпнал с 0,13 лв. за литър (5,75 на сто) с наклонност на повишаване. Преди месец той се е търгувал за 2,26 лв. за литър, до момента в който в този момент е 2,39 лева./л. Стойността на пропан-бутана се е повишила за последния месец с 0,14 лева./л, или 11,97%. На 21 септември цената е била 1,17 лв. за литър, до момента в който през вчерашния ден се продаваше за 1,31 лева./л.

В същото време обаче дребните бензиностанции в страната се притесняват от банкрути поради огромните разноски.

Според търговците доставните цени на горивата, които купуват, са продажните цени на по-големите вериги.

„ Те вършат и спомагателни отстъпки. Как ние да оцелеем “, попита Дойчин Лазаров от Националното съдружие на дребните и междинните бензиностанции. За тях веднъж в месеца се сменят цените при доставчика, а при по-малките бензиностанции това се случва при всяка една доставка, сподели той. Лазаров съобщи, че облагата им е 3 стотинки. „ Целта е да ни унищожат от пазара “, съобщи той.

Заради това дребните бензиностанции упорстват да имат правото да подписват директни контракти с доставчиците, с цел да имат по-големи отстъпки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР