Цената на какаовите зърна се повиши до исторически връх, на

...
Цената на какаовите зърна се повиши до исторически връх, на
Коментари Харесай

Цените на какаото достигнаха исторически връх

Цената на какаовите зърна се увеличи до исторически връх, на фона на рестриктивните мерки в предлагането в Западна Африка, която създава към 70% от реколтата в международен мащаб.

Фючърсите на какаото за доставка през май на Intercontinental Exchange (ICE) в Ню Йорк за малко скочиха до 10 030 $ за метричен звук в търговията в границите на деня, преди по-късно да се провиснал да се търгуват на към 9 625 $ за звук. Това е първият път, когато стоката пробива над границата от 10 000 $.

Цените скочиха с над 150% през последните три месеца и са нарастнали с 255% от март 2023 година насам.

Експертите приписват скока на цените на бедните култури в Западна Африка, защото двата най-големи производителя, Кот д`Ивоар и Гана, от месеци се борят с рискови промени във времето и заболявания по какаовите шушулки.

 Тъй като тези две водещи страни производителки доставят към две трети от международните какаови зърна, всяка смяна в производството им има наклонност да има доста влияние върху пазара на какао ", предизвести Международната организация за какао (ICCO) в скорошен отчет.

Значително по-ниска годишна продукция от какао се чака и в други страни производителки на какао, като Нигерия и Гана.

 Предвижда се световното предложение на какао да спадне с 8% през сезон 2023-2024 година спрямо предходните 12 месеца, сочат данни на аналитичната и консултантска компания GlobalData.

Междувременно някои производители на шоколад към този момент предизвестиха, че повишението на цените на какаовите зърна може да ги принуди да трансферират разноските на потребителите.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР