Цената на живота се е покачила във всички направления и

...
Цената на живота се е покачила във всички направления и
Коментари Харесай

Мариана Кукушева: Цената на хляба се определя от търговците

Цената на живота се е покачила във всички посоки и във всички услуги. Ние направихме един разбор и съгласно нас инфлацията е 20% - доста друг % от формалната такава. Това сподели Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, в предаването „ Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия.

Тя уточни, че цената на хляба се дефинира от търговците - те продават към крайните консуматори. „ Според нашия модел на търговия, себестойността на хляба при хлебопроизводители е към 50% от цената, която заплащат потребителите. Тази себестойност стартира да се трансформира, бих споделила ежечасно ", изясни Кукушева.

Цената на пшеницата на борсата сега е с 45% по-висока по отношение на цената й предходната година по същото време, уточни тя. „ Търсенето в Черноморския басейн е обусловено от нарасналото търсене на хранителни първични материали в международен мащаб. Освен това в Русия имаше трайно засушаване и вкара квоти за износа и това се отрази ", изясни Кукушева.

По думите й хлебопроизводителите усъвършенстват разноските си в посока съкращения. „ За банкрути е рано да се приказва. Така или другояче чакаме, че това решето, което ще мине през цените на електрическата енергия, газа и петрола, ще остави доста по-малко бизнес оператори в България ", счита Кукушева.

Бизнесът е отправил предложение към политическите сили и институциите за въвеждане на 9-процентна Данък добавена стойност ставка на главните храни в България, с цел да се разпредели отмерено натискът върху джоба на потребителя и да се усили потреблението. Това ще задържи цените, а в това време в бизнеса ще остане финансов запас, с който ще се повишат приходите на заетите, изясни още Кукушева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР