Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне

...
Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне
Коментари Харесай

Очаква ли се поскъпване на хляба у нас

Цената на хляба неизбежно ще се вдигне, в случай че се върне ставката Данък добавена стойност , декларират браншовици. Опасенията, че прекъсването на вноса на зърно от Украйна ще оскъпи производството към този момент не се оправдават. Към момента няма покачване в цените на брашното , тъй като складовете и на зърнопроизводители, и на търговци, са цялостни с пшеница .

Над милион и половина тона пшеница залежават у нас , а жътвата на хлебното зърно е след месец и половина. Земеделските производители у нас в никакъв случай не са влизали в нова акция с толкоз доста непродадена стока, съобщи.

" Това, което е хубаво е, че се вижда едва търсене, в действителност е едва, само че го има въпреки всичко. Очакват се кораби на пристанище Варна. Това, което е притеснително и на процедура огромна част от търговците изчакват е в действителност дали ще бъде продължен коридорът, който Русия би трябвало да разпише, с цел да бъде удължен ", смята Радостина Жекова, ръководител на добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
Комисия за защита на конкуренцията с инспекции поради подозрения за сделки сред комерсиалните вериги

Липсват обаче съществени контракти, търсят се дребни количества. Предложенията на търговците за закупуване на пшеница все още са от порядъка на 400 – 420 лв. на звук, до момента в който м.г. покупко-продажбите хлебно зърно стартираха на 650 лв..

" Към този миг отпаднаха спекулите на избрани хора, че затваряйки границите на Украйна за експорт на стока към България и Румъния, и Полша, цените ще бъдат нагоре, това не е правилно и няма по какъв начин да бъде, тъй като на процедура цените, които имаме са борсови и се дефинират в международен мащаб. Така че българският консуматор би трябвало да е спокоен – цената на пшеницата върви надолу ", посочи Жекова.

В цената на брашното към този момент няма смяна, само че въпреки и главен съставен елемент, то не е единственият, който дефинира цената на хляба. В комерсиалната мрежа цената на най-масовия самун все още е към 1,50 лева

Според хлебопроизводителя Спиридон Спиридонов в случай че в действителност, както се приказва, че ще ДДС-то отначало ще се начислява, цената на хляба ще претърпи леко покачване. 

Спадът в цените на горивата и електрическата енергия няма да компенсират останалите съставни елементи, които непрестанно се подвигат, уверен е Спиридонов. И дава образец с опаковките – в случай че 1 етикет до момента е коствал 0,3 ст., то в този момент е цели 3 ст.

" Хлябът не се състои единствено от вода и брашно. Има си доста съставни елементи. Виждате по какъв начин стои и въпросът с работната ръка. Цената за мен няма по какъв начин да стои същата, каквато е сега ", съобщи Спиридонов.

На въпрос по кое време въпреки всичко да чакаме покачване в цената на хляба и с какъв брой той отвърна, че производителите чакат да видят какви са окончателните цени и тогава могат да трансформират и да кажат каква ще е цената и с какъв брой ще се увеличи.

Между 5 и 10 на 100 е спадът в потреблението на насъщния всяка година, поради намаляването на популацията и ниската му кредитоспособност. Браншовикът обаче е безапелационен, че хората би трябвало да залагат на първокласен самун.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР