Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата

...
Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Заради вноса от Украйна имаме голям проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното олио

„ Цената на хляба не се дефинира административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разноските по производството му. До края на този месец би трябвало да приключат инспекциите, които вървят редом – организират се както от БАБХ, по този начин и от Национална агенция за приходите. Проверката обгръща целия развой от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са доста забавни “, сподели пред кореспонденти земеделският министър Кирил Вътев.

Според министъра задачата на инспекциите е да се обясни по какъв начин се разпределя добавената стойност по веригата. Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са поискали да има такава инспекция и при тях, стана ясно от думите му.

„ За страдание нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да създадем, изисква време. Производителите на зеленчуци би трябвало да се кооперират, с цел да може както най-големите, по този начин и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и би трябвало да се изградят “, изясни още Вътев.

Националният съвещателен съвет по зърното ще заседава на 22 юни, разгласи още министърът на земеделието и храните. Той повдигна и въпроса за субсидирането, наблягайки, че държавното управление желае „ да ориентира всички производители към пазара и пазарния триумф, а това ще стане посредством тези събирателни центрове “.

Кирил Вътев разяснява и тематиката за жътвата. „ В момента завърши така наречен „ бяла беритба “ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са доста положителни. Предстои „ черната беритба “ – на слънчоглед. Фактически поради вноса от Украйна ние имаме огромен проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е обвързван с ниските цени на сухото мляко, което пък носи вреди за животновъдите “, разясни той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР