Цената на горивата в Европа в момента са на едни

...
Цената на горивата в Европа в момента са на едни
Коментари Харесай

Цени на горивата в България спрямо тези в Европа – отговарят ли на качеството и стандарта на живот

Цената на горивата в Европа сега са на едни от най-високите равнища в историята, а в България те не престават да слагат нови върхове с всеки минал ден. Според данни на уеб страницата Fuelo българите сега заплащат за литър от всеобщия бензин А95 приблизително 3,37 лева./л. Дизелът по родните бензиностанции се търгува за 3,51 лева./л., а пропан-бутанът - 1,56 лева./л.

Бърза информация демонстрира, че цените на горивата в България са едни от най-високите в Източна Европа и даже гонят тези в редица страни от Централна и Западна. Това се случва, макар че страната ни има едни от най-ниските акцизи върху горивата от целия Европейски съюз, а качеството на бензин и дизел не е загадка за никой, че се разграничава фрапантно от това в другите страни. Гopивaтa y нac ocтaвaт и eдни oт нaй-нeдocтъпнитe cпpямo дoxoдитe ни, в cpaвнeниe c ocтaнaлитe cтpaни в peгиoнa.

По данни на Национален статистически институт, с една междинна работни заплата, българинът може да си купи почти 313 литра бензин. Според данните на ИПИ, преди година българинът е можел да си купи със 161 литра повече, в сравнение с е покупателната му дарба сега. За съпоставяне, в Германия с една заплата, хората могат да си купят 1156 литра.

Прогнозите за страната ни не наподобяват обнадеждаващи и за в бъдеще, откакто Европейски Съюз има за цел стопанска система без нездравословни излъчвания. Тези промени в европейските правила, които би трябвало да влязат в действие от 2023 година България не е готова за амбициозните планове на съюза във връзка с автомобилните горива и цената би била непоносима, защото ще се увеличи акцизът. С смяната акцизът в Европейски Съюз ще се пресмята не на количества, а на енергиен еквивалент, т.е. не на 1000 литра, а на гигаджаул. При сегашната цена на петрола това ще добави 1,10-1,20 лв. без Данък добавена стойност на литър към цената на бензина и дизела, което значи съвсем 50% покачване на крайната цена.

В момента акцизът за бензина е в размер на 710 лв. за 1000 литра, за дизела - 646 за 1000 литра, а за полутечен газ - 340 лв. за 1000 литра.

С смяната новите акцизи ще бъдат 759 лв. за бензин, 801 лв. за дизела и 716 лв. за втечнения газ в интервала 2023 - 2033 година, а по-късно - 1074 лв.. Тези стойности са изчислени въз основата на енергийното наличие, преобразувано към 1000 литра.

България ще бъде наранена най-тежко, тъй като акцизите на горивата само у нас в общността са на минимално равнище.

Ето и междинните цени в европейските страни и Съединени американски щати към днешна дата по данни на Fuelo:



Цените на горивата у нас могат да бъдат доста по-ниски, с най-малко 20%. Тази разлика сега отива в дъщерната компания на " Лукойл " - швейцарската компания " Литаско ", която генерира великански облаги, твърди специалистът по горивата Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

" Нашата рафинерия обработва 100% съветски нефт, който на интернационалните пазари, когато покупката не е обвързана с дълготраен контракт, се търгува на цени с 30% надолу ", изясни Владимиров.

По думите му не е ясно за какво ценообразуването на недопечен петрол за рафинерията продължава да се случва по метода " средиземноморска борса + доставка ", което в действителност не е по този начин. " Има вътрешнотърговски продан сред компанията майка " Лукойл " и дъщерната компания " Литаско ", които купуват и продават недопечен петрол и готовите горива за българския пазар. Този продан може да е на доста по-ниски цени ", уточни специалистът.

Според Владимиров е любопитен моментът, че от май насам рафинерията ни преработва само съветски нефт, а преди този момент 50% от количествата са идвали от други източници, като по думите му е трябвало да се случи тъкмо противоположното. Специалистът означи, че би трябвало ясно да се съобщи, че България е дала дерогация на съветската компания " Лукойл " да продължава да доставя съветски петрол за България и да преработва горива за българския пазар.

" България е единствената страна с изход на море в Европейски Съюз, получила такава дерогация. И макар тази дерогация, ние получаваме доста по-лоши пазарни условия, от реализирани, в случай че страната си свърши работата и натисне съветската компания да се преценява с пазарните трендове ", безапелационен е Мартин Владимиров.

" Това изключение, което страната ни получи за импорт на съветски нефт не е в наша изгода. Причина за това е внушения от политически темперамент, че България не може да се оправи без съветски петрол. Това е механически погрешно, тъй като рафинерията преработва разнообразни типове петрол и може напълно да замести съветския нефт. От тази позиция ние се безспорното изключение в Европейски Съюз ", безапелационен е специалистът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР