Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва

...
Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва
Коментари Харесай

Цените на горивата ще продължават да скачат

Цената на горивата у нас ще продължи да се повишава с към 10-15 стотинки за литър. Това сподели в ефира на "Твоят ден " ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му прогнозите са нарастването да не надвиши 3 лв. за литър.

"Цената на суровия петро е ценообразуващ фактор. В България покачването на цените на дребно, по отношение на това в Европа изостава. Цените на газа и електрическата сила също се отразяват върху стойностите за гориво ", изясни той.

Делчев добави, че при настоящето законодателство страната няма механизми, по които да контролира цените.

"Течните горива не са регулируеми. Може обаче, в случай че в границите на Европейски Съюз се вземе решение за понижаване на акциза, това да се случи и у нас. По отношение на вътрешните ограничения може да се облекчат краткотрайно процентът биокомпонент, който се влага в горивата ", сподели още ръководителят.

Андрей Делчев разяснява още, че разминаването в цените на горивата у нас и в прилежащи страни се дължи поради акциза и ДДС-то.

"България като член на Европейски Съюз има наложителни равнища на данък, от които не може да падне. Слагайки върху това и ДДС-то, което е към 40% върху цената на бензина и сумите се повишават. Около 1,20 лв. о цената на горивото е това, което страната взима под формата на налози. В Турция да вземем за пример акцизът е доста по-малък ", добави Делчев.

По думите му България въпреки всичко остава страната с най-ниска цена на гориво в Европейски Съюз. Според специалиста няма заплаха от дефицит на горива у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР