Цената на газа за юли се очаква да бъде обявена

...
Цената на газа за юли се очаква да бъде обявена
Коментари Харесай

Цената на газа за юли се очаква да се разбере идната седмица

Цената на газа за юли се чака да бъде оповестена през идната седмица. От пресцентъра на Комисията за енергийно и водно контролиране прецизираха, че " Булгаргаз " в края на работния ден в сряда е внесъл предлагането си и в този момент се изготвя отчет по него. Когато той бъде подготвен, ще бъде планувано и съвещанието на комисията. То е намерено и след провеждането му се насрочва закрито, на което се взима окончателното решение.

Пред енергийната комисия в сряда Людмил Йоцов, изп. шеф на " Булгаргаз ", разгласи, че държавният газов снабдител е изискал повишаване от 32% до малко над 186 лева за юли.

Ако извършите подробен обзор на това, което се случи на пазара на природен газ през последния месец, можете да видите за какво повишаването е с 32%. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание министърът на енергетиката в оставка Александър Николов през днешния ден. Той бе запитан каква е повода " Булгаргаз " да изиска такова повишаване.

През последните дни котировките на най-ликвидния европейски газов хъб TTF се повишиха до 168 евро на мВтч. А това е " мястото ", с което са обвързани над 90% от газовите транзакции на " Газпромекспорт " с Европа, припомня " Капитал ". На този хъб цената на газа през днешния ден доближи даже до 181 евро на мВтч.

Междувременно бизнес организациите, обединени в Асоциацията на работодотателите, възроптаха, че месецът тече, а няма изясненост за цената на газа.

По думите на Йоцов газ е обезпечен единствено до края на юли, а за август това следва. От октомври нататък пък има сделка единствено с Азербайджан, доставките обаче покриват едвам една трета от потребностите на страната.

Пред кореспонденти през днешния ден енергийният министър успокои, че поради географското състояние на страната тя има разнообразни разновидности за доставка. Обяви въпреки всичко, че политическите цели, които преследва " Газпром износ " с държанието си, са риск, който продължава да стои.

По-рано след скандал Народното събрание изслуша на закрито съвещание министъра на енергетиката и премиера за доставките и цените на газа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР