Цената на газа за май ще бъде с около 18

...
Цената на газа за май ще бъде с около 18
Коментари Харесай

Цената на газа през май ще бъде с около 18% по-ниска от тази през април

Цената на газа за май ще бъде с към 18 лв. по-ниска спрямо април, което е разлика от към 18%. Това съобщи пред публицисти Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). 

От цена 98 лв. за април, за май цената ще бъде към 80 лв. за мегаватчас, посочи Иванов. 

Според него наклонността за понижаването на цената на газа ще се резервира и отсега нататък, съобщи Българска телеграфна агенция. 

„ В кратковременен и средносрочен проект наклонността ще се резервира, тъй като европейските енергийни тържища за природен газ демонстрират непоклатимост и резистентност. Освен това са запълнени в съществена степен европейските газови складове “, аргументира се той. 

Иванов цитира информация от през днешния ден, съгласно която страните в Европа стартират развой на нараснало нагнетяване на природен газ в хранилищата си. По думите му по този начин европейските консуматори ще посрещнат умерено отоплителния сезон през 2023/2024 година. 

Според него потребителите в България също не би трябвало да тормозят от високи сметки, тъй като цената на природния газ е доста по-ниска. 

Иван Иванов разяснява тематиката след днешната гала по подписването на меморандум сред България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан, който цели да подсигурява сигурни доставки на природен газ за района на Централна и Югоизточна Европа, както и за целия Европейски Съюз. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР