Цената на газа за април ще бъде към 98 лв.

...
Цената на газа за април ще бъде към 98 лв.
Коментари Харесай

За април цената на газа е 98 лв., за май прогнозата е за 88 лв. на мегаватчас

Цената на газа за април ще бъде към 98 лева за мегаватчас. Това съобщи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което се разисква какъв брой ще коства синьото гориво идващия месец. Окончателното предложение ще бъде импортирано на 1 април, разясни тя, представена от „ 24 часа “.

Прогнозната цена за май е 88 лв. на мегаватчас.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов напомни, че на 13 март компанията е внесла предложение за цена за април 103,8 лева за мегаватчас.

 ГЕРБ/СДС

В проценти рекапитулацията е следната:

Актуализираната цена за април по отношение на първия вид е с 5% по-ниска. Спрямо настоящата сега мартенска цена понижението е с 8,11 на 100, защото тя е 106,74 лева

Ако прогнозата за май месец се сбъдне, то понижението по отношение на мартенската цена е от 17,55%. Колкото и да се сърди бизнесът, тези цени са най-ниските от месеци насам.

Доставките до края на годината са обезпечени, всички контракти са подписани, обезпечили сме количества за нагнетяване в хранилището в Чирен, съобщи Златева в отговор на въпрос на ръководителя на КЕВР. Няма терзания с доставките на природен газ за тази година, добави тя.

Директорът на „ Булгаргаз “ съобщи още, че в компанията няма информация за заведено арбитражно дело от „ Газпром износ “, имало писмо за непогасени остарели отговорности да могат да бъдат заплатени в доларови сметки и такива в евро.

Председателят на КЕВР предизвести, че заявките на БТПП, че цената у нас е с 40% по-висока от котировките на нидерландската борса TTF, основават нереалистични упования. Цените за април били с 10-15 на 100 по-високи, в сравнение с са сега.

Шефът на „ Булгаргаз “ Деница Златева напомни, че компанията е публичен снабдител и има отговорности да доставя газ на контролирани цени на топлофикациите и на газоразпределителните сдружения. Останалото са договорите и с клиентите й. Тя посъветва да не се съпоставят спотови цени – на платформите „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “ с месечната цена на борсата.

„ При подаване на Заявлението за планирана цена в КЕВР, „ Булгаргаз “ би трябвало да даде контракти за доставка за всички, декларирани от клиентите на сдружението, количества по подписаните контракти, както на свободен, по този начин и на контролиран пазар. Дневните поръчки варират сред 40 000 и 85 000 мегаватчаса, според от сезона и потреблението. В качеството си на публичен снабдител, сдружението не може да рискува да купува природен газ на дневна база на тържища с ценови показател „ Ден напред “ или в „ Рамките на деня “, съобщи Златева.

Тя акцентира, че в предлагането си за цена „ Булгаргаз “ включва всички разноски, свързани със закупуването на слотове, потенциал за регазификация, потенциал за предпазване, както и разноски за потенциал и транспорт до българската газопреносна мрежа. В взаимозависимост от месеца тези спомагателни разноски варират сред 15-20% от цената на показателя TTF. Поради това параленост с ценовите показатели ”ден напред “ и „ в границите на деня “ не са състоятелни, защото те отразяват само цената на природния газ за деня и не включват горепосочените разноски. Отговорността, която сдружението носи като публичен снабдител, го задължава да обезпечи авансово и на конкурентна цена нужните количества за клиентите си “, разяснява още Златева.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР