Цената на газа в Европа в края на декември 2022

...
Цената на газа в Европа в края на декември 2022
Коментари Харесай

Цената на газа в ЕС е паднала с 48% през декември

Цената на газа в Европа в края на декември 2022 година падна с 48% по отношение на края на ноември и възлиза на към 845 $ за хиляда куб. м., съгласно данните на Лондонската фондова борса ICE за януарските и февруарските фючърси. Основният фактор за този спад на цената беше доста топлото време в Европа и огромните ресурси на газ в хранилищата, предава ТАСС .

Ако на 30 ноември фючърсите на газ завършиха търговията на към 1558 $ за 1000 кубически метра, на 30 декември търговията затвори на 845 $, което е с 48% по-ниско спрямо края на предходния месец.

В същото време междинната цена на газа в Европа през декември възлиза на към 1272 $ за 1000 кубически метрам, а през ноември - 1262.В доста връзки тази обстановка се дължи на по-високата цена на газа през първата половина на декември на фона на температури много под климатичната норма в множеството европейски страни.

Общо в края на 2022 година повишаването на газа в Европа възлиза на към 10%. Средната цена на газа при борсовата търговия през 2022 година е била към 1400 $ за 1000 кубически метра.

Котировките за газ паднаха на фона на топлото време в Европа. Ако в средата на декември температурите за малко бяха доста под климатичните правила за това време, то през втората половина на месеца в региона настъпи стопляне. Температурите в множеството страни от Европейски Съюз станаха по-високи от климатичните индикатори, което докара освен до понижаване на изтеглянето на газ от хранилищата, само че и до увеличение на запълнеността им до рекордни равнища.

В допълнение, делът напразно в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз продължава да бъде постоянен към 20% или по-висока граница. А на 30 декември тя даже доближи връх за цялото време на наблюдаване - 34,4%.

Сега газовите складове в Европа са запълнени на 83,23% (с 12,9 % повече от междинното за тази дата за последните пет години), съдържат 90,08 милиарда куб.м газ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР