Цената на газа в Европа продължи възхода си и достигна

...
Цената на газа в Европа продължи възхода си и достигна
Коментари Харесай

Газът в Европа надхвърли 2000 долара за 1000 куб. м

Цената на газа в Европа продължи възхода си и доближи във вторник най-високото си равнище след историческия връх през март и надвиши 2 хиляди $ за 1000 куб. м. Това стана откакто съветският газов колос " Газпром " разгласи спомагателни фрапантни съкращения на доставките по газопровода " Северен поток " и на фона на подготвяния от Брюксел проект за понижаване на потреблението на синьо гориво през зимата, до момента в който Западът и Русия си разменят обвинявания в двуличие, неучтивост, инфантилност и нелепост.

На лондонската борса ICE по обяд природният газ надвиши 2000 $ за 1000 куб. м, а августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия доближиха 2003 $ за 1000 куб. м или 189,75 евро за мегаватчас. Малко по-рано цената му надвиши 190 евро за MВтч, като по този метод се върна към равнищата си от началото на съветската инвазия в Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

От началото на деня цената се е покачила с близо 7 на 100, а в понеделник газът нарастна с общо 12 на 100.

Това се случва в очакване доставките през " Северен поток " от сряда да бъдат съвсем на половина до 33 милиона куб. м дневно по отношение на сегашните 67 милиона куб. м, поради прекъсването за ремонт още един газотурбинен мотор в компресорната станция " Портовая ".

Споровете към проекта за стесняване с 15% на газовото ползване

Вече стана ясно, че страните членки на Европейски Съюз са постигнали единодушие по незабавния проект за непринудено понижаване с 15 % на потреблението на природен газ от 1 август 2022 година до 31 март 2023 година В случай на риск от тежък дефицит ще бъде задействан спешен механизъм, който ще задължава 27-те да понижат потреблението си с 15%. Тази последна мярка цели да реализира взаимност в напъните при случай на дефицит и да помогне най-много на Германия, съществено подвластна от съветския газ.

Задължаващият темперамент на този проект се поддържа от Берлин, само че среща съществени рецензии измежду множеството страни членки, най-много Полша и Испания, само че и Италия, Гърция и Португалия.

Дипломатите на 27-те работят по предлагането на Еврокомисията, като към този момент нанесоха съществени промени в опит да реализират единодушие сред страните членки през днешния ден, демонстрира версия на документа, с която Агенция Франс Прес разполага.

Постигането на 15% понижение ще се приспособява съгласно обстановката за всяка страна поотделно посредством серия от изключения, като ще се взимат поради наличните ресурси и опцията за експорт на спестени количества от други страни. Някои европейски дипломати имат терзания, че сходни изключения ще понижат резултата от напъните на Съюза.

" Страните членки имат разнообразни терзания, само че най-после чакам да реализираме политическо съглашение ", съобщи еврокомисарката по енергийната политика на Европейски Съюз Кадри Симсон.

" Знаем, че няма техническа причина за понижените доставки. Това е политически стимулиран акт и ние би трябвало да сме готови. Именно по тази причина, превантивното понижаване на потреблението е мъдра тактика ", уточни още Симсон, представена от Ройтерс.

Междувременно немският министър на стопанската система Роберт Хабек упрекна съветския президент Владимир Путин в " лицемерна игра " поради намаляването на газовите доставки от Русия поради, както Москва сподели, проблеми с ремонтирана турбина, която е в Германия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция във вторник.

Документални, механически или лицемерни аргументи за ограничението на " Северен поток "

Според Хабек няма механически аргументи за орязването на доставките, защото турбината е подготвена да бъде доставена в Русия ". По думите му експортната документи на " Сименс енерджи " е подготвена, само че съветската страна отхвърля да изготви импортната документи. От енергийния клон на " Сименс " са удостоверили, че са в подготвеност да транспортират ремонтираното оборудване неотложно след изработването на нужните документи.

" Русия нарушава контракти и упреква други ", установи Хабек и добави: " Путин играе " лицемерна игра ".

" Цялата настояща политика на европейците във връзка с Русия е непоносим коктейл от високомерна неучтивост, тийнейджърска инфантилност и примитивна нелепост ", съобщи на собствен ред заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в канала си в Телеграм във вторник.

Бившият президент и министър председател на Русия сподели, че Европа " разгласи желанието си сурово да накаже Русия за желанието ѝ да отбрани страдащите хора и да подсигурява своите дълготрайни ползи ". По думите му тя е решила " да разбие на части съветската стопанска система, да я лиши от парите от износа на сила, наложи тотални наказания върху всичко, което гори ".

" Няма значение, че в Европа има голяма индустрия, развито селско стопанство, а жителите на Европейски Съюз желаят да живеят в топли жилища с вода. Главното е руснаците да страдат ", съобщи Медведев.

Медеведев: Никой не е отменил зимата, скоро идва студът

Но европейците " се осъзнаха, спомниха си, че никой не е отменял зимата, а различните доставки на газ, нефт и въглища са скъпи или просто нереални ", добави той. " Осъзнаха какъв брой мъчно е да се седи на три стола. Нещо като и на Украйна оказваме помощ, и на Русия вредим, само че и нашата стопанска система и хора също не са ни непознати. В общи линии, не се получи добре ", гласи изводът на Медведев.

По думите на заместник-председателя на съветския Съвет за сигурност " жълто-небесносинята нервност " е довела единствено до " боязън от заледяване в студените си жилища, гледайки през заскрежения прозорец към затихващото произвеждане ". Изходът от обстановката съгласно " европейските умници " е в " усилване на доставките на оръжие на киевския режим " и война " до победа ", означи Медведев. " Да-да. Скоро ще дойдат студовете? ", прибавя той.

Кремъл пък отхвърли рецензии на немския канцлер Олаф Шолц, изразени по-рано, по отношение на надеждността на Русия като снабдител на природен газ. " Тези изказвания са в безусловно несъгласие с действителността и историята на доставките ", сподели пред Интерфакс представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ДПА. Той акцентира, че Русия няма интерес да стопира потоците природен газ към Европа и че тя е " виновен газов снабдител и каквото и да се приказва от Европейската комисия, в европейските столици или в Съединени американски щати, Русия е била и остава страната, която значително подсигурява енергийната сигурност на Европа ".

Песков съобщи, че ситуацията може да се промени, в случай че Европейски Съюз продължи да ускорява глобите против Русия. Относно доставките по " Северен поток " Песков увери, че новата турбина ще бъде конфигурирана, веднага като от " Сименс енерджи " дават съответните документи. Говорителят на Кремъл загатна, че има и други повреди по " Северен поток 1 " и че това е добре известно на " Сименс ".
Чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз сега, е безапелационен, че новото фрапантно понижаване на доставките на газ от " Газпром " е " следващото доказателство, че Европа би трябвало да ограничи своята взаимозависимост от снабдяването от Русия, доколкото това е допустимо ".

Чехия: Солидарността е най-силното оръжие против Путин

" Обединяването и солидарността са най-хубавите оръжия, които имаме против съветския президент Владимир Путин и съм сигурен, че тъкмо това ще демонстрираме през днешния ден ", разгласи Сикела.

Темата с газовите доставки в Европа е обект на мнения в международните медии.

Във вторник в. " Файненшъл таймс " разяснява, че решението на " Газпром " за съкращавена не доставките по " Северен поток " идва в миг, в който увереността на немския бизнес е достигнала най-ниската си точка за последните две години и това е следващият знак, че най-голямата европейска стопанска система е стигнала до ръба на рецесията.

Изданието се базира на данните от социологическо изследване на мюнхенския стопански институт " Ифо ", които сочат, че фирмите в Германия са обзети от по-мрачни настроения във връзка с настоящето си положение и вероятностите си за бъдещето.

Британският вестник " Гардиън " слага акцент върху това, че известието на " Газпром " бе оповестено в миг, в който се води спор сред страните членки на Европейски Съюз по отношение на проекта за редуцирането на потреблението на газ с 15 %, за попречване на рецесията през задаващата се зима, в случай че Кремъл завърти кранчето за Европа. Аргументът за препоръчаната мярка е, че в случай че Европа в този момент употребява по-малко газ, това ще ѝ разреши да натрупа запаси за зимата.

Според съперниците на предлагането съкращаването на потреблението е съобразено с потребностите на Германия, която се изправя пред нуждата от нормиране на потреблението си на газ, защото се пробва да се освободи от продължаващата от десетилетия взаимозависимост от съветския газ. " Гардиън " показва, че дебатът в Брюксел е прозвучал като ехтене от острите разногласия отпреди 10 години върху рецесията в еврозоната, които се развихриха във връзка с тематики като избавителните стратегии, задълженията и виновността за тях, а южноевропейските страни са декларирали, че жителите им не би трябвало да вършат жертви поради политиките на други страни.

Германия: Путин има газ,ние имаме мощ

В днешния си брой сп. " Шпигел " цитира немския министър на стопанската система Роберт Хабек, съгласно който Германия би трябвало да се сплоти и да съобщи: " Да, Путин има газ, само че ние имаме мощ “.

Путин се надява, че болката, породена от газовата рецесия, ще накара страните, подкрепящи Украйна, да се почувстват изтощени от войната, споделя Лиъм Денинг от организация " Блумбърг " в коментар, оповестен във в. " Вашингтон пост ". Русия може да се изправя пред най-голямата си криза от 1994 година насам, само че съветският президент евентуално няма скоро да заплати каквато и да е политическа цена за това. От друга страна в Европа държавните управления би трябвало да търсят баланс сред нуждата от това да победят Русия и да удовлетворят настояванията на гласоподавателите си.

В това отношение Путин може би е обнадежден от последните събития. Във Англия консерваторите са се заели да изберат правоприемник на Борис Джонсън, откакто той разгласи, че се отдръпва от премиерския пост. Френският президент Еманюел Макрон предишния месец изгуби парламентарното си болшинство, след огромните триумфи на крайнолевите и крайнодесните празненство. В Съединени американски щати ръководещите демократи евентуално ги чакат огромни загуби на идните през ноември междинни избори, написа Денинг.

Въпреки че всеки от тези случаи има своя специфичност, увеличението на цени на горивата, провокирано от войната в Украйна, което изостря съществуващото отпреди икономическо напрежение след пандемията, сигурно оказва в допълнение въздействие върху всеки един от тези политически процеси. Скокът на цените на силата води до удар против политически кариери, какъвто да вземем за пример беше конфликтът на Макрон с " жълтите жилетки “ или спадът на утвърждението за Джо Байдън, отразен в социологическите изследвания. Освен това повишаването на силата разколебава дневния ред на зелената сила поради задаващата се висока инфлация, заключава американският публицист.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР