Цената на газа в Европа прескочи психологическата граница от 3000

...
Цената на газа в Европа прескочи психологическата граница от 3000
Коментари Харесай

Газът: най-скъп от март в ЕС и от 1 юли в Азия

Цената на газа в Европа прескочи психическата граница от 3000 $ на 1000 кубика, като понеделнишкият най-много от $3050 е най-високата котировка от март насам. В Азия пък прескочи най-високите си равнища за 5-6 седмици.

Говорител на Газпром предизвести, че усмиряване на тези равнища е допустимо сега, само че през отоплителния сезон досегашната прогноза за пик от 4000 $ може да се поправя нагоре на 5000 в зелено.

А при огромни студове били вероятни и 10 000 $. Това, несъмнено, е подклаждане на огъня преди значими договаряния с европейски страни като нашата. Договорът на България изтича в края на годината. По решение на Еврокомисията страните от Европейски Съюз употребяват микс - всяка до момента договаряше по-малкия % с Газпром, а по-големия се определяше от борсата.

Преди година в края на август - началото на септември котировките им бяха почти идентични - към 300 $. След това обаче прескочиха 1000 още предходната есен и се устремиха до 2000 през зимата, а след началото на войната в Украйна леко спаднаха, само че не и до миналогодишните допустими равнища.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР