Цената на газа в Европа по време на днешната борсова

...
Цената на газа в Европа по време на днешната борсова
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа надхвърли 1 900 долара за 1 000 куб. метра

Цената на газа в Европа по време на днешната борсова търговия надвиши 1 900 $ за 1000 кубл. м. Това се случва за първи път от 9 март насам, сочат данните от борсата ICE в Лондон.

Цената на фючърсите за август в хъба TTF в Нидерландия доближи 1 926 $ за 1 000 куб. м или 182,65 евро за МВт ч.

От началото на борсовата търговия цената на газа се е нараснала с съвсем 7% .

Цените на газа се въздействат от редица фактори. Така да вземем за пример американската компания Freeport LNG съобщи по-рано, че след пожар и детонация през юни чака да възобнови отчасти работата на огромен газов терминал едвам при започване на октомври. Капацитетът на оборудванията за полутечен природен газ на Freeport се прави оценка на 15 милиона тона годишно. Това съставлява към 16% от общия експорт на Съединени американски щати.

Влияние върху цената на газа оказва и намаляването на доставките от Русия , в това число посредством газопровода " Северен поток ". На 14 юни " Газпром " беше заставен да понижи доставките на газ по " Северен поток " спрямо плануваното заради закъснялото връщане на газовите помпени елементи на " Siemens " след ремонт. По тази причина сега " Северен поток " изпомпва 40 % от оптималния потенциал на тръбопровода. А от 11 до 21 юли износът на газ по газопровода ще бъде изцяло спрян поради годишен планов ремонт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР