Цената на газа отбелязва нов сериозен ръст на спот сегмента,

...
Цената на газа отбелязва нов сериозен ръст на спот сегмента,
Коментари Харесай

Цената на природния газ мина 100 евро за МВтч

Цената на газа отбелязва нов сериозен растеж на спот сегмента, измерена през холандския показател TTF, с който е обвързван и българския газов пазар. Котировките в четвъртък се покачиха с 8% до 103.213 евро за МВтч, което е най-големият процентен и ценови растеж в последните седмици. Поскъпването още веднъж слага на масата въпроса за задълбочаващата се енергийна рецесия на континента.

До огромна степен нарастването е породено от студеното време в огромна част Европа, което още повече усложнява обстановката с цените на електрическата енергия на фона на рекордно скъпи въглеродни квоти за работещите въглищни централи. Почти всички страни в Централна и Северна Европа означиха цени на електрическата енергия от над 530 лева за МВтч ( 275 евро за МВтч) за вчерашния ден, а страни като Германия и Чехия бяха принудени да включат напълно въглищните си мощности, с цел да могат да отговорят на студеното време.

Стойностите на газовите фючърси също се повишават стремглаво през последните няколко дни и през днешния ден демонстрират цени от към 100 евро за МВтч, което значи, че при опазване на ниските температури Европа ще заплаща доста високи цени за газ през цялата зима. Прави усещане, че прогнозните цени за февруари 2022 година даже надминават актуалните. Това удостоверява прогнозите, че в случай че има спад, той ще е едвам в края на астрономическата зима в Северното полукълбо. Това нарастване няма по какъв начин да подмине България - в случай че цените се задържат високи, ще има ново повишаване на газовите цени от 1 януари, макар че формулата за пресмятане на цената не допуска нарастване едно към едно.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР