Цената на европейците е такава, че да я направят неизгодна

...
Цената на европейците е такава, че да я направят неизгодна
Коментари Харесай

Европа срещу Путин за газа-как войната на големите ще се отрази на България?


" Цената на европейците е такава, че да я създадат неизгодна за съветската страна. Руската страна споделя - ние пък стопираме да ви даваме всевъзможни количества. Оперираме в среда, която е ясна - тези количества съветска газ завършват, няма ги ", сподели икономистът Кузман Илиев в ефира на Нова тв.

Той добави още, че огромният проблем няма да е тази зима, а ще е идната: " Ние сме в най-тежката енергийна рецесия в историята на човечеството ".

  " Целта на тази мярка е да се изключи по този начин наречена рискова награда. От много време решенията на Путин в областта на образуването на цените, въобще не са пазарни. Той си стопира, когато и както си желае. Има два фактора - може ли Русия да си разреши въобще да не изнася газ? Силно песимистичен съм. Логиката на Европейски Съюз и Ек в никакъв случай не е била съвършена. Вижте какво става в Щатите и какво става в Европа. Цените на природния газ падат, а в Европа е противоположното. Сега никой не води договаряния. Защо и тавана на цените и изключително на икономиите, за които европейската комисия прикани, е тематика, която като че ли се пропуща у нас. Първото, което се прави при недостиг на стока е ръководство на търсенето. Да се лимитират пиковите консумации, да се вкара това в съзнанието на хората. Европейската комисия е принудена да взема тези ограничения поради внезапното обостряне на политическата обстановка, войната навлиза във все по-горещи стадии, счита Илиян Василев.

Според Евгений Кънев пък, едната алтернатива е таван на цените за всички, а второта е Европа да се раздели на червени и зелени зони - и зелените да преливат газ към алените. " На процедура се пробват да основават нов пазарен механизъм, а това лишава време. Основната концепция е да се удари Русия и това да бъде понесено от европейците. В момента се търси механизъм, който минимум визира страните, най-много Унгария, която е най-зависима от съветски газ. И в този откъслек от време, до момента в който това се случи, ние не знаем какъв ще бъде резултата ", добави още той.

" Путин вижда, че с алената войска няма да превземе Украйна. Не е използвано Русия да живее без да изнася енергоресурси за Европа. Ако Украйна спре да води война, ще загуби своята самостоятелност. Трябва да накараме Русия да спре да води война. Тази война може и да е грозна, само че има други възможности ", съобщи той.  Ние би трябвало да преговаряме с Турция. Най-силното оръжие, което българското държавно управление може да направи, е тази зима повече учебни заведения тази зима да се отоплят, да кажем с термо помпи, да има и повече слънчеви панели, предложи още Мирослав Севлиевски, някогашен енергиен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР