Цената на електроенергията за индустрията продължава да расте. Причината е

...
Цената на електроенергията за индустрията продължава да расте. Причината е
Коментари Харесай

Цената на тока за бизнеса расте: Ще поскъпнат ли стоките?

Цената на електрическата енергия за промишлеността продължава да пораства. Причината е по-високото търсене и незадоволително предложение.

Данни на търговците на ток демонстрират, че средномесечните цени до момента през януари са с към 40 на 100 по-високи, в сравнение с през октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

А бизнесът предизвестява, че това неизбежно ще вдигне себестойността на продуктите от първа нужда, като месо, мляко и самун. В взаимозависимост от енергоемкостта на производството повишаването ще е с сред 1,5 и 5%.

Така ще се наложи или да подвигат цени, или да пестят от вложения.

В дружество за сирена работят 300 души. 90% от продукцията тук е за експорт. „ Да оцеляваме или какво да вършим – да затваряме тези цехове, да продължаваме, тъй като при месечен разход на еленергия от 40 000 на месец, в този момент това ще стане 100 000”. Изчислява изпълнителният шеф Камелия Велкова.

Няма по какъв начин целият този разход да се трансферира в цената.

„ 20% нарастване в крайната цена – просто това е невъзможно”, уточни Велкова. Затова и Константин Николов, който е занаятчия на специфични сирена, е обезпокоен, освен за нарастването на заплатата, което няма да получи, само че и за работата си. „ Ще бъде заставен да редуцира личен състав, тъй като просто няма да издържи”, счита той.

Икономистите също споделят, че конкуренцията няма да разреши внезапен скок на цените на българските артикули.

Снимка: btvnovinite.bg

Според икономиста Калоян Стайков може обаче да задържат вложения, което може да се отрази и на приходите на наетите или на наемането на нови лица, което да бъде замразено.

Около 85% от електрическата енергия, която сега се продава на свободния пазар у нас, идва от държавните АЕЦ, НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2”.

„ Трябва да се търсят ограничения и разновидности за понижаване на тази концентрация”, счита Калоян Стайков.

Държавата към този момент съобщи, че не може да въздейства на цените на борсата. Бизнесът обаче прикани за по-активно присъединяване на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2”, когато студът „ надуе” потреблението на ток като в този момент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР