Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на

...
Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на
Коментари Харесай

Токът стигна 300 лв./МВтч, а държавната ТЕЦ все така не продава

Цената на електрическата енергия за 3 август доближи 300 лева./МВтч на българската борса за ток, като за пиковите часове на ползване цената приближи 340 лева Но и тези рекордни у нас стойности не предизвикаха мощно закъсалата финансово държавна Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да стартира да продава на свободния пазар, с цел да си обезпечава солидни доходи. Вместо това тя продължава да разчита единствено на дотациите от страната и парите от продавания за бита ток, където не би трябвало да бъде позволена, само че със заповед на министъра на енергетиката Андрей Живков получи квота, което докара до повишаването на електрическата енергия с над 4 % от 1 юли. При избрана от енергийния регулатор цена от 220 лв/МВтч и пазарна от 300 лева въглищната централа би могла да преодолее въпреки и дребна част от колосалните си загуби.

Това се показва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), публикувана в понеделник. Тя е следващата за последните дни, обръщаща внимание на служебното държавно управление за бездействието на електроцентралата при действителна опция да усили финансовите си потоци.

При търговията в понеделник на платформата на " Българската самостоятелна енергийна борса " в пазарния сегмент " ден напред " цената за доставката на ток за 3 август е блъснала връх от 293.02 лева./MВтч средноаритметична и 295.97 лева среднопретеглена стойност. За следобедния пиков част на консумация - 17 часа, цената даже е достигнала 339.55 лева./MВтч, което е максимумът до момента за годината.

В европейски проект цената в България е втора по стойност след тази в Гърция, а разликите с останалите прилежащи пазари в Югоизточна Европа са от порядъка на 10 до 30 евро за мегаватчас, а по отношение на западноевропейските страни ценовите разлики доближават до 60 евро/MВтч.

На този декор, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", необяснимо за пазарната логичност, не се включва на свободния пазар. Според БФИЕК това е неприемливо държание от държавното сдружение, което получава нерегламентирана държавна помощ посредством предоставяните му квоти за замърсяване на въздуха, което покачва цените на тока за битовите и стопанските клиенти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР