Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на

Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на ...

Токът стигна 300 лв./МВтч, а държавната ТЕЦ все така не продава


Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на българската борса за ток, като за пиковите часове на потребление стойността доближи 340 лв. Но и тези рекордни у нас стойности не провокираха силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" да започне да продава на свободния пазар, за да си осигурява солидни приходи, отбелязва Mediapool.

Вместо това тя продължава да разчита само на дотациите от държавата и парите от продавания за бита ток, където не би трябвало да бъде допусната, но със заповед на министъра на енергетиката Андрей Живков получи квота, което доведе до поскъпването на електроенергията с над 4 процента от 1 юли . При определена от енергийния регулатор цена от 220 лв/МВтч и пазарна от 300 лв. въглищната централа би могла да преодолее макар и малка част от колосалните си загуби.

Това се посочва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), разпространена в понеделник. Тя е поредната за последните дни, обръщаща внимание на служебното правителство за бездействието на електроцентралата при реална възможност да увеличи финансовите си потоци.

При търговията в понеделник на платформата на "Българската независима енергийна борса" в пазарния сегмент "ден напред" цената за доставката на ток за 3 август е ударила рекорд от 293.02 лв./MВтч средноаритметична и 295.97 лв. среднопретеглена стойност. За следобедния пиков част на консумация - 17 часа, цената дори е достигнала 339.55 лв./MВтч, което е максимумът досега за годината.

В европейски план цената в България е втора по стойност след тази в Гърция, а разликите с останалите съседни пазари в Югоизточна Европа са от порядъка на 10 до 30 евро за мегаватчас, а спрямо западноевропейските страни ценовите разлики достигат до 60 евро/MВтч.

На този фон, ТЕЦ "Марица изток 2", необяснимо за пазарната логика, не се включва на свободния пазар. Според БФИЕК това е недопустимо поведение от държавното дружество, което получава нерегламентирана държавна помощ чрез предоставяните му квоти за замърсяване на въздуха, което повишава цените на тока за битовите и стопанските клиенти.

"Ценовите равнища са такива, че ТЕЦ "Марица изток 2" би могла да генерира допълнителни приходи, които да са достатъчни за покриване на променливите ѝ разходи, включително по разпалването на енергиен блок (293.02 лв./MВтч при определена от КЕВР цена от 220.83 лв./MВтч, в която е включена и определена възвръщаемост). Участието на ТЕЦ "Марица изток 2" на пазар "ден напред" ще донесе допълнителна ликвидност и ще ограничи екстремните ценови равнища на пазарен принцип", посочват от федерацията.

Според нея такова търговско поведение би могло да се причисли към категорията на пазарните манипулации за непредлагане на наличен производствен капацитет, според регламента на Асоциацията на европейските енергийни регулатори.

"При такива цени на електроенергията не може да се говори за никаква конкурентоспособност на икономиката. Това включва не само енергоинтензивните предприятия, а и малкия и средния бизнес, който се снабдява през търговци и заплаща премия спрямо борсовите цени. Създава се ситуация, в която субсидирано предприятие не отговаря на пазарните сигнали, докато конкурентите му генерират приходи от създалата се пазарна конюнктура, а целият пазарен риск е прехвърлен на потребителите", заявяват от БФИЕК.

Големите промишлени потребители на ток призовават държавата да вземе мерки въглищната ѝ централа да играе на борсата, когато обстоятелствата го позволяват.

Източник: fakti.bg