Цената на бензина се е увеличила с 20 процента от

...
Цената на бензина се е увеличила с 20 процента от
Коментари Харесай

Цената на бензина в Румъния се е повишила с 20%, а на дизеловото гориво - с 37%


Цената на бензина се е нараснала с 20 % от началото на годината, а тази на дизеловото гориво - с 37 %, като се има поради и отстъпката от 50 бани (0,5 от една румънска лея) на литър на бензиностанцията, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на данни, предоставени от Съвета за защита на конкуренцията по искане на румънската новинарска организация.

Средната цена на общоприетия бензин в Румъния, съгласно информацията от Price Monitor, е била 7,39 румънски леи/литър (с приложена отстъпка от 50 бани) на 2 септември, до момента в който дизеловото гориво се е продавало приблизително на 8,37 румънски леи/литър (с отстъпката).

От началото на годината, без да се взема поради отстъпката от 50 бани/литър за крайните клиенти, цената на бензина се е нараснала с към 28 %, а тази на дизеловото гориво - с към 44 %.

Международните котировки на Platts за бензина и дизеловото гориво (които са по-важни при определянето на цените на горивата, в сравнение с котировките на суровия петрол), както и цената, на която се търгува суровият нефт, въпреки и да са намалели по отношение на историческия най-много през юни тази година, към момента са на равнище, което не е достигано от 2014 година насам.

На 2 септември суровият нефт се търгуваше за към 93 щатски $ за барел, което е с към 20 % повече от цената при започване на годината.

За същия интервал интернационалните котировки на Platts за бензина, преизчислени в румънски леи, с цел да се улови резултатът от обменния курс лея/долар, са се нараснали с 20 %, а котировките за дизела са със 77 % по-високи спрямо началото на годината.

Прилагането на отстъпката от 50 бани от 1 юли от всички огромни дистрибутори прави действителните междинни цени на 2 септември, спрямо тези на 1 януари 2022 година, единствено с 20 % по-високи за бензина и с 37 % по-високи за дизела, сочат данните на Съвета за защита на конкуренцията.

От 1 юли 2022 година, с влизането в действие на Извънредна разпоредба 106/2022, в допълнение към отстъпката от 50 бани/литър, прилагана от всички дистрибутори, междинната цена на бензина понижава със 76 бани/литър, а междинната цена на дизела е по-ниска с 35 бани/литър.

Що се отнася до сравнението с цените в Европейски Съюз, съгласно данните, предоставени от обявата на Европейската комисия " Oil Bulletin ", междинните цени на бензина в Румъния са били непрекъснато под междинните за Европейски Съюз.

Що се отнася до дизеловото гориво, обстановката беше сходна през по-голямата част от последните 13 месеца, като се изключи няколко момента (май, юли, август 2022 г.), когато междинната цена на дизеловото гориво в Румъния беше на същото равнище като междинната цена в Европейски Съюз или даже малко над нея.

Трябва да се спомене обаче, че цените, докладвани от Румъния на Европейска комисия, са цялостните цени, без отстъпката от 50 бани/литър, прилагана от дистрибуторите на горива след Извънредна разпоредба 106/2022 от 1 юли. Следователно действителните цени, плащани от потребителите в Румъния, са с към 100 евро/1000 литра по-ниски от тези, оповестени от Европейска комисия.

Така през седмицата 29 август - 4 септември 2022 година (последните налични данни) цената на бензина с налозите е била с 10 % по-ниска от междинната за Европейски Съюз (10-о място), без налозите - с 6,7 % по-ниска в съпоставяне със междинната за Европейски Съюз (21-во място), а без налозите и с отстъпката от 50 бани/литър - с 14 % по-ниска от междинната за Европейски Съюз.

При дизеловото гориво цената с налози е с 4 % по-ниска от междинната за Европейски Съюз (12-то място), без налози - с 1,4 % по-ниска от междинната за Европейски Съюз (16-то място), а без налози и с отстъпка от 50 бани на литър - с 8,2 % по-ниска от междинната за Европейски Съюз. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР