Цената на бензина и дизела в Германия рязко спадна, след

...
Цената на бензина и дизела в Германия рязко спадна, след
Коментари Харесай

Цените на бензина в Германия паднаха рязко

Цената на бензина и дизела в Германия внезапно спадна, откакто от 1 юни страната отстрани енергийния налог върху горивата за период от три месеца. Мярката е за подкрепяне на семействата и бизнеса след войната.

Малко след нападението на Русия над Украйна бензинът нарастна до 2,20 евро. Часове след въвеждане на новата мярка от 1 юни горивото поевтиня с 30 цента и на най-малко 50% от бензиностанциите в страната към този момент е 1,90. Според експерти обаче цената му би трябвало да е с още 20 цента по-ниска.

В медиите се появиха съмнения, че енергийните концерни са се договорили за цените на горивата и финансовият министър Кристиян Линднер натовари Службата против картелите да следи деликатно по какъв начин се образуват цените на бензина и дизела.

Цената на горивата е по-ниска още в склада и рафинерията и по тази причина бензиностанциите нямат оправдания да я държат висока, посочи той. Всъщност се очакваше цените да паднат едвам след дни, защото в бензиностанциите към момента има количества горива, купени с енергийния налог. Падането на цените все пак е обвързвано с конкурентния напън, който се сътвори с намесата на страната.

От през вчерашния ден влезе в действие и друга мярка за облекчение на следствията от инфлацията – за период от три месеца немската железница пусна билети на цена по 9 евро за месец. С тях може да се пътува в районния и градския превоз. Цените на билетите в градския превоз в Берлин са 2,70 евро за една посока, а за пътувания из страната могат да надвишават и 200 евро според от правата, която се минава и времето, в което е закупен билетът. Очаква се голям напор към пътуването с влакове. Една от задачите на това тримесечно субсидиране е и да се понижи автомобилния поток и излъчванията от СО2.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР