Цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко

...
Цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко
Коментари Харесай

Цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко стотинки

Цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко стотинки, съобщи БГНЕС.

На огромните столични бензиностанции цената за литър бензин А95 варира от 2,57 лева до 2,74 лева За литър дизел цената доближава от 2,91 лева до 3,08 лева

БГНЕС напомня, че на 31 декември 2022 година беше последният, в който потребителите имаха право да се възползват от отстъпката от 25 стотинки за литър бензин или дизел. На 7 януари 2023 година цената за литър бензин А95 беше от 2,61 лева до 2,66 лева, а на литър дизел от 2,95 лева до 3 лева

На 10 януари на изключителна конференция от ГЕРБ приканиха служебното държавно управление да извърши незабавна инспекция на цените на горивата и дефинираха като най-важната тематика за българското общество тематиката за обезщетенията на бензина и дизела, а на 12 януари, след дълъг спор народните представители одобриха Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива, импортиран от Делян Добрев и група народни представители. Това стана с гласовете на 153 народни представители. От парламентарните групи нямаше нито един дал своя вот срещу, до момента в който от Българска социалистическа партия петима се въздържаха.. Шестима от „ Продължаваме промяната “ също гласоподаваха с „ въздържал се “.

Всички компании, които преработват съветски нефт ще би трябвало да вършат отчисления за Фонд „ Енергийна сигурност “. От него ще се дават обезщетения на семействата и бизнеса.

Законопроектът вкарва резистентен механизъм за съответна отплата на високите цени на моторните горива, защото те са един от моторите на инфлацията в страната. С документа се вкарва вноска за преработвателите на съветски петрол, която ще се набира от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Приходите от тази вноска ще се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число стопанските. Сумата на обезщетенията ще се дефинира ежемесечно по заложената формула в законопроекта и тази задача е отредена на министъра на стопанската система. Преди законопроекта да влезе в действие би трябвало да мине нотификация в Европейски Съюз.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР