Цената му на дребно стига 8 лева за килограм дни

...
Цената му на дребно стига 8 лева за килограм дни
Коментари Харесай

Шаранът вмирисан от евтини фуражи

Цената му на дребно стига 8 лв. за кг дни преди Никулден


Всяка касетка би трябвало да е с етикет


Стопани на басейни и язовирчета хранят рибата с каквото намерят. Те употребяват нискокачествени евтини фуражи, които като се хвърлят във водоема, потъват. Така шаранът е заставен да се движи по дъното, а след това месото му мирише неприятно, изясни за „ Труд ” Йордан Господинов, ръководител на Асоциацията на производителите на рибни артикули „ БГ ФИШ ”.

Най-често такива стопанства излизат на пазара със стока, чийто генезис доста мъчно може да се наблюдава, тъй като някои от тях са благосъстоятелност на общините, добави Господинов.

Добрите развъдници работят с висококачествени екструдирани фуражи, които съдържат повече потребни субстанции, гранулите не потъват и по този начин рибата плува по повърхността на водоема. Месото й е по розово и по-вкусно, изясни Господинов. Част от компаниите към този момент са вкарали и аератори, които внасят О2 във водата, което също прави месото по-качествено. Цената на такава риба е по-висока, само че има хора, които търсят продуктите на несъмнено стопанство, точно поради качеството, изясни той.

Във фуражите за рибата по закон е строго неразрешено да има тежки метали, пестициди и отрови. Стопанствата, които са мощно експортно насочени, строго съблюдават тези условия, тъй като представете си, в случай че открият сходно нарушаване в Япония или Южна Корея, където продаваме, сподели Господинов.

У нас контролът на рибата по пазарите се реализира от Българската организация по сигурност на храните. Експертите й обаче не могат да спрат автомобил, претрупан с риба, да вземем за пример. Много мъчно се наблюдава стока, предлагана от багажника на автомобил или на пътя. Тя е рискова, безапелационен е специалистът.

Има хора, които ловят риба и я оферират на пазара без общоприетите опаковки. Други си разрешават да поставят в една касета друга риба – едната е стояла 10 дни в мрежите, другата – пет часа в лодката, по тази причина всичко би трябвало да мине надзор, настоя Господинов. Рибата е свежа един-два дни, по-късно не може да се продава. Някои магазини си разрешават, като не могат да продадат шарана, да го почистят и нарежат на шайби и замразят, това не е позволено, безапелационен беше той.

Затова от сектора упорстват всяка риба да бъде с етикет, както е по закон. Ако е насипна, етикетът би трябвало да се сложи на касетката, да бъде непромокаем и да съдържа наложително датата на улова, както и срокът на валидност и температурата на предпазване.

Между 5,50-6,50 лв. стига кг шаран на тържищата в страната дни преди Никулден. На някои места по пазарите цената минава и 8 лв., заяви Йордан Господинов. По думите му, в случай че температурите паднат тези дни и замръзнат язовирите, което ще затрудни риболова, цената може да стане и двойна. По думите му на нашия пазар отражение дава и износът за Румъния. Те са огромен пазар и има съществено търсене на българска риба – с изключение на шаран, изнасяме за Румъния пъстърва и цаца. Черната мида, която се добива у нас, всеобщо се изпраща за румънския пазар. Бусове с румънска регистрация чакат до кораба и взимат съвсем задачите количества от улова, изясни ръководителят на асоциацията.

Морските риби – барбун, калкан, лефер се изнасят най-вече за Гърция и Турция, а рапаните отиват за азиатския пазар. Бяла мида пък продаваме в Италия и Испания. Около една трета от българския шаран и пъстърва се изнасят зад граница, демонстрират данните на асоциацията.

Доц. доктор Галин Николов, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури:


Незаконният улов на пазара понижава всяка година


Искайте от продавача документ за генезис

 02-2 Все по-малко е противозаконната риба, която се продава по пазарите у нас, съобщи пред „ Труд ” доцент доктор Галин Николов, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. Това значи, че сивият бранш в сектора понижава, добави той. Най-често получаваме сигнали от браншовите организации за компании, които работят на мрачно. Искам особено да им благодаря за взаимната работа, сподели Николов. Най-често без документи работят дребни язовири към селата, уточни шефът на ИАРА.

Той подсети, че всяко рибовъдно стопанство би трябвало да се записва в ИАРА. Над 600 към този момент са записаните такива стопанства, които към този момент създават законно и заплащат налози.

Въпреки това към празниците контролът ще бъде засилен. Потребителите би трябвало да знаят, че с изключение на да наблюдават за цвета на очите и хрилете, могат да изискат от продавача да им покаже документ за генезис на рибата. При най-малки подозрения, незабавно да алармират в организацията. Той подсети, че глобата за противозаконна риба е над 1500 лв.. Само за последните три дни инспекторите на ИАРА са конфискували 500 кг риба в региона на Бургас.

Защо ядем шаран


Рибата е прислужник на светеца


Принасяме я в жертва за здраве и благополучие на фамилията си

 03-01 На Никулден се яде риба и най-много шаран, тъй като съгласно легендите тази риба се счита за прислужник на светеца. Веднъж, когато излязъл с лодката си в намерено море, се извила стихия и пробила лодката, а с шарана запушил цепнатина и по този начин се избавил от крах. Така на всеки 6 декември, принасяме в жертва шаран за здраве и благополучие на фамилията си.

Свети Николай Чудотворец е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на Мир. Роден през III век в Патара, село, намиращо се в днешнаТурция. Богатите му родители, които са го отгледали, с цел да бъде един благоверен християнин, починали по време на зараза, до момента в който Николай към момента бил млад.

Вдъхновен от думите на Христос „продавайте това, което притежавате, и давайте парите на бедните,“ употребява цялото си завещание, с цел да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за избавени кораби и моряци. Хората имат вяра, че той върви по вода, стопира ветрове, има власт над стихии и течения в океаните. Затова има поверие, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в намерено море.

Навръх Никулден морски вълци влизат с лодките


Най-прясната рибена супа – в Ахтопол, в Ченгенето – от 9 риби

 03-02 Най-прясната рибена супа този Никулден ще е в Ахтопол. Местните риболовци са взели твърдо решение- на празника на Свети Николай Чудотворец да влязат в морето, да наловят чернокоп и барбун, а по-късно да създадат страхотна рибена супа и да почерпят всички. Въпреки, че е студено, на Никулден прогнозите са морето да е безшумно и умерено, разясниха морските от Ахтопол.

В Ченгене скеле пък не са спрели да пърпорят с лодките си из залива. Ловят чернокоп, платерина и кефал. При тях рибената супа ще е обичайно от седем или девет риби.

В казана ще закъкри вкусотия от паламуд, чернокоп, барбун, попчета, карагьоз, сафрид, платерина и още два типа риби, които се намерят във фризерите.

Традиционно, рибената супа ще е с тайнствената съставна част дивисил, и още нещо, което е строго секретно и се знае единствено от съдържателя на кръчмата „Морски сговор“. Именно той ще готви на празника и ще свари най-малко два казана рибена чорба. Ще го направи два пъти за един месец, защото риболовците от Ченгене скеле празнуват Никулден и по старому- на 19- ти декември, с цел да им отидат повече посетители.

В Гърция


Парад на моряците и дребни дарове за децата


 03-04 Свети Никола е измежду най-популярните светци в християнския свят. Паметта му се уважава на датата на неговата гибел – 6 декември. Монахините през Средновековието оставяли кошници с храна и облекла на вратите на нуждаещите се. Традиция, която се съблюдава и през днешния ден в Гърция. Моряците вършат паради, като носят иконата на светеца по пристанищата. По време на тържествата, проведени в негова чест и раздават дребни дарове на децата, като огромните пазят за Коледа. За Гърция е формален празник на гръцката флота и корабните компании, защото почитат свети Никола като настойник на моретата, моряците и риболовците. По тази причина всички морски и търговски кораби имат като патрон негова икона в плавателните съдове. В гръцката национална традиция денят на Свети Никола се свързва с края на празничния тридневен интервал, наименуван „Никовавара“, и се разпознава със мощните студове. Легендите го разказват като прошарен дъртак, носещ мокри облекла, от чиято брада капе морска пяна. Неговият облик е първообраз на модерния Дядо Коледа, който раздава дарове на децата. На гръцката софра наложително има риба и рибни деликатеси“.

На трапезата


Варненци честват със сафрид и чернокоп


Даниела Фархи

С морска риба вместо с обичайния шаран ще посрещнат Никулден огромна част от варненските семейства. Причината е, че тази есен в морето имаше много сафрид, чернокоп, паламуд и мнозина изпълниха фризерите си за цяла зима. В същото време на рибната борса на Кооперативния пазар шаранът нарастна с левче за седмица и в навечерието на празника се търгува всеобщо за 7 лева килото. На същата цена може да се откри междинен по мярка чернокоп, до момента в който най-дребният върви по 6 лева./кг. Търговците продават сафрида от 5 до 8 лева./кг, а вкусният паламуд е заковал цена от 8 лева за кило. На борсата има и сом по 12 лева./кг, пъстърва по 9,50 лева, а най-евтин от сладководните риби е толстолобът – 3,50 лева./кг. Най-икономичното никулденско меню, на което залагат най-вече възрастни домакини коренячки, е печената на фурна цаца. Кило от националната риба сега се харчи по 3 лева, а барбунът и малък кефал се продават по 4 лева./кг.

В Бургас


Няма да се учи и Синята зона ще е без пари


На Никулден в Бургас няма да се учи, а Синята зона ще е без пари. Това оповестиха от общината в града. Кметството и превозвачът „Бургасбус“ оповестиха и безвъзмездни курсове във всички транспортни средства от градския превоз за пиковите часове сред 10 и 14 на обяд и вечерта сред 17 и 21 часа.

През целия ден в рейсовете на градския превоз ще звучи музика от емблематични бургаски реализатори, а на електронните им табла ще тече надписът „Честит празник!“.

Кметът на Бургас Димитър Николов в понеделник издаде заповед денят да е неучебен.
На 6 декември всеки може да паркира без пари в синята зона, само че предлагаме да употребявате повече безплатния градски превоз, с цел да бъде придвижването по-комфортно и свободно за хилядите празнуващи пешеход­ци, разясниха от Общината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР