Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена

...
Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: В Чирен е нагнетен скъп газ, затова цената за декември ще се увеличи

„ Цената можеше да бъде по-ниска, в случай че не беше високата цена на природния газ, съхраняващ се в газохранилището Чирен. За декември месец цената и от Чирен е най-висока. Напълно обикновено е с настъпване на отоплителния сезон и с високите равнища на консумация на „ Топлофикация София “, цената на газа да нарастне. “ Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.

„ Въпреки това цената на газа, която се чака и през декември, няма нищо общо с 353-те лева за мегаватчас, които бяха достигнати през септември ”, съобщи още Иванов.

Докладът на работната група на КЕВР гласи, че към днешна дата цената на природния газ за декември се резервира на равнищата съгласно заявката от 10 ноември и не се чакат обилни промени към 1-ви декември.

„ Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от „ Газпром Експорт “, и оттова изчислена цената на природния газ като микс, което би довело до цена на „ Булгаргаз “ като публичен снабдител, се оказва, че цената продължава да бъде по-висока от сполучливо контрактуваната цена от „ Булгаргаз “ – тя е 157,20 лева по отношение на препоръчаната и към ден сегашен 145,87лв. за мегаватчас. Новите фактори и условия ги чакаме до 09:00 ч. на 1 декември ”, съобщи още Иванов.

„ Булгаргаз “ изиска близо 19-процента повишаване на газа през декември.

По-рано този месец газовата ни компания пресметна, че през идващия месец синьото гориво би трябвало да се продава за 145,87 лв. за мегаватчас без такси и данъци (или 74,5 евро за MWh).

Така след два месеца на внезапен спад в този момент цените се чака още веднъж да тръгнат нагоре. За ноември цената на синьото гориво беше намалена с цели 47% до 123,01 лева/MWh.

„ Булгаргаз “ ще внесе окончателното си заявление в енергийния регулатор на 1 декември.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР