Цената им се вдига заради петрола и неочаквания удар от

...
Цената им се вдига заради петрола и неочаквания удар от
Коментари Харесай

Ценови шок: Горивата преминават психологическата бариера от 3 лв.

Цената им се подвига поради петрола и непредвидения удар от саудитско-руския алианс, който реши да свие добива до края на 2024 година

Скъп петрол, спрян експорт на горива от Русия за Европа и усложнения в производството на част от рафинериите в Северна Африка. Тези три фактора, събрани сега вкупом, основават съвършената стихия за скоростно повишаване на горивата, пише „ 24 часа “.

А то стартира още през лятото, с цел да се форсира стръмно през септември - единствено през този месец цените са се вдигнали с 10 ст. Заедно с лятното струпване горивата в този момент са по-скъпи най-малко с 30 ст. спрямо пролетта.

И няма изгледи да е последното повишаване. Прогнозите на търговци и производители са, че най-късно до края на идващия месец бензин и дизел ще стигнат 3 лв.. За съпоставяне - в този момент междинната им цена е 2,87-2,89 лв., само че още до края на тази седмица евентуално ще минат над 2,90 лева

Разликата на цените в обособените градове се изяснява с логистиката. В по-малките обитаеми места, които са отдалечени от петролните бази, има спомагателни разноски за транспорт с цистерни, което оскъпява и горивото на колонката.

У нас има и спомагателен фактор, който може да изиграе роля за цените на бензина и дизела. Парламентът се е засилил да приключи предварително дерогацията, която ни разрешава да употребяваме съветски петрол. А поради по-ниската му цена производството на артикули в България излиза по-евтино - индустриалната цена на бензина е 78 евроцента, до момента в който в Румъния и Гърция е 89-90.

Подобно е ситуацията и при дизела. Спирането на съветския петрол сигурно ще даде отражение и на котировките по бензиностанциите.

При дизела има и специфичност, която е видна освен в България, само че на целия европейски пазар. През пролетта на тази година да вземем за пример на всеки барел нефт надценката при преработката бе близо 10 $. С наближаването на отоплителния сезон и нарасналото търсене на горивата тя се е вдигнала на 40 $.

А изцяло цените на горивата се тласкат нагоре главно от петрола, който към този момент трайно се задържа над 95 $ за барел, а има редица прогнози, че може да стигне и 100 $. Високите котировки са резултат от съчетаването на два фактора. От една страна, са по-добрите от предстоящите резултати в огромните стопански системи и най-много в Съединени американски щати. А когато производството върви, има огромно ползване. Тази година даже се стига до върхове - невижданите 101,8 млн. барела приблизително дневно.

От друга страна, е стремежът на Саудитска Арабия и Русия да лимитират предлагането. Това понижава запасите на страните и подвига цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР