„Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована. Производствената

...
„Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована. Производствената
Коментари Харесай

Димитър Данчев: Олио има, няма основания за паника


„ Цена от 5-6 лева за бутилка олио е голословна. Производствената цена сега би следвало да е към 2 лева Цени от 5-6 лева значат облага от 3-4 лева на бутилка за търговците”. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев в студиото на Нова тв.

„ Направихме цялостна инспекция на цените. За последните 3 дни Комисията за отбрана на потребителите е направила над 320 инспекции. Вижда се, че всеобщо цените са нереално високи, само че се преследват и нелоялните търговски практики”, сподели още той.

Данчев даде за образец случаи, при които търговски вериги са разгласили акции за артикули в брошури, които се е оказало, че или не са били налични в магазините, или са били налични в незадоволително количество. „ Затова сме сезирали и Комисията за отбрана на конкуренцията”, уточни Данчев.

Той е безапелационен, че няма потребност от терзания и презапасяване.

„ Количеството слънчогледово семе, което е налично в България, е задоволително. В момента то е към 1,5 млн.тона, като това е задоволително да задоволи потребностите за произвеждане на олио за идващите 4 години и половина”, означи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността.

„ Недостиг на продукция няма. Щом огромни търговски вериги си разрешават промоции, това значи, че има задоволително количество, с цел да се задоволят потребностите на хората”, разяснява той.

Димитър Данчев означи още, че забележителното повишаване на цените на съществени артикули през последните месеци се дължи главно на високите цени на електрическата енергия и на вносните горива.

„ Значителното повишаване и високата инфлация не е изолиран български феномен. Той е общоевропейски”, сподели той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР