Цена на едро под 5,50 лв. за килограм мед не

...
Цена на едро под 5,50 лв. за килограм мед не
Коментари Харесай

Пчеларите искат поне 5,50 лева изкупна цена на килограм мед

Цена на едро под 5,50 лева за кг мед не е рентабилна, а сега тя е под 4 лева Това сподели ръководителят на регионалния пчеларски съюз „ Добруджа “ Добрин Добрев при откриването на профилираното ревю „ Пчеломания “ в Добрич. Сред огромните проблеми в сектора е реализацията на продукцията. Консумацията на мед в страната ни е слаба. От създадени годишно към 11 хиляди тона, на вътрешния пазар се осъществят едвам звук – звук и половина. Продължава порочната процедура на търговци да смесват родния мед и китайски и украински и да го оферират за български.
По данни на Добрев регионът на Добрич е измежду най-медоносните, към септември предходната година пчелните фамилии наброяват 63 175, а за цяла Североизточна България те са 163 000. Проблемът е, че горите непрекъснато понижават – не се залесява, а пчелите с изключение на мед и пчелни с опрашването способстват за запазване на околната среда.
При разкриване на ревюто кметът на Добрич Йордан Йорданов открои внезапното понижаване на пчелните фамилии като едно от най-големите провокации пред пчеларите през XXI век. „ Когато пчелари, община и страна вървят дружно, ще успеем да преодолеем това предизвикателство “, уточни той. Пчелари се оплакаха от мор по пчелите поради напръскване с препарати, съдържащи неоникотиноиди. Тези препарати повреждат нервната система на пчелите. По думите на Добрев крупните фермери към този момент съблюдават разпоредбите, само че дребните селскостопански производители към момента не се преценяват с условията. Той напомни, че преди три години в Балчишко бяха отровени пчелите от 10 хиляди кошера. По данни на Държавна фирма „ Земеделие “ бюджетът на Националната стратегия по пчеларство за интервала 2017 – 2019 година е почти 14,3 млн. лева, половината от които са обезпечени от Европейски Съюз. За тази година плануваните средства са над 4,7 млн. лева

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР