Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва

...
Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва
Коментари Харесай

Честит Световен ден на целувката!

Целувката си има собствен личен ден и той се отбелязва на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се чества във Англия през 1988 година. За смисъла на целувката са изречени доста нежни и мъдри пояснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, само че и на доста учени. 
Как се е появила целувката? Авторът на първата целувка не е разпознат. Тя не е откритие като телефона или електричеството. Не е кръстена и на индивида, оставил първи мокра диря от целувка на бузата на половинката си. 

В света съществуват най-различни митове за появяването на целувката. Една от тях споделя, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този метод разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката сред майката и бебето. Не са малко и тези, които имат вяра, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкоз значим, забавен е обстоятелството, че учени, антрополози, историци и философи нямат тъкмо обяснени за какво се е появил този акт. 

С какво е потребна целувката? Първо, целувката е една културна традиция. Почти в целия свят, хората, които навлизат в сантиментална връзка усещат нуждата да се целунат. Страстната целувка усилва пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката усилва равнището на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При буйна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката възстановява киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява напрежението.

Целувката крие и някои рискове. Чрез нея се предават херпес, хепатит А и В и други заразни заболявания. Колкото до стотиците разнообразни бактерии - за наслада 95% от тях не са рискови.

Съществуват и редица парадокси. И през днешния ден целувката се счита за закононарушение в щата Индиана в Съединени американски щати. Там работи закон, който не разрешава " на мъжа с мустаци да целува човешко създание ". В щата Кънектикът пък е неразрешено дамите да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова локалният шериф може да арестува всеки, който целува чужд.

Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години. 
Страстната целувка кара зениците ни да се уголемяват - евентуално това е една от аргументите, заради които хората си затварят очите до момента в който се целуват. 

Две трети от хората накланят главата си надясно до момента в който се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.
Мъжете избират лигавите целувки повече от дамите. При мощният пол целувките могат да покачат производството на хормона окситоцин, който предизвиква възприятието на обвързаност.

Хората не са единствените типове, които показват сходно държание посредством целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, с цел да изразят неспокойствие, обвързаност или помиряване. Според разнообразни изследвания, хората помнят повече детайлности за първата си целувка, в сравнение с за първия полов опит. 

Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, обвързван с възприятията за предпочитание и премия, се повишава, когато претърпяваме нови неща, по тази причина целувката с нов човек може да бъде толкоз специфична.

Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, тъй че даже и при напълно леко потъркване може да провокира приятни страсти, които ни предизвикват да продължим да се целуваме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР