Целуни ме на Любо Киров е най-продаваният албум у нас

...
Целуни ме на Любо Киров е най-продаваният албум у нас
Коментари Харесай

Ето кой е най-продаваният албум на български изпълнител през миналата година

" Целуни ме " на Любо Киров е най-продаваният албум у нас за 2022 година, оповестиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), национална група на Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) за България. Данните са от последния годишен отчет на IFPI - Global Music Report за 2022 година, и демонстрират напредък от 23,9 % на музикалния ни пазар по отношение на 2021 година Индустрията ни е генерирала общо 11,4 милиона щатски $. Страната ни следва международната наклонност за растеж в платените стриийминг абонаменти и за миналата година те са се нараснали с удивителните 48,5 %.

В челната тройка на най-продаваните музикални сбирки компания на Любо Киров вършат Хари Стайлс ( " Harry`s House ", под номер 2) и The Weeknd ( " Down FM ", под номер 3). Българското наличие в ТОП 10 за бестселър албуми у нас включва още Миро ( " Мироглед ", под номер 6), DARA ( " Родена такава ", под номер 7), и Стефан Вълдобрев и " Обичайните обвинени " ( " Жълт код ", под номер 8 ).

" Локалният репертоар става все по-мощен мотор за развиване на музикалната промишленост. За пръв път в десетгодишната история на световните ранглисти на IFPI латино актьор завоюва наградата за най-продаван албум на 2022 г, и това е Bad Bunny. В ТОП 20 на същата селекция осем позиции са окупирани от корейски поп явления. В най-малко 23 страни класациите за най-продавани албуми се оглавяват от локални актьори, а в някои пазари - като да вземем за пример Италия - класацията включва 100% местен репертоар.

В този смисъл водещата позиция на Любо Киров и триумфът на албумите на още трима български актьори е в унисон със международната наклонност публиката да прави оценка все по-възходящо локалните си актьори и просвета ", разяснява Петя Точарова, изпълнителен шеф на БАМП. " Растежът на музикалната промишленост в България с впечатляващите съвсем 24% е доста радващ факт, само че без значение от това, България продължава да изостава в световната ранглиста на музикалните пазари, където сме на 54-то място от общо 70 пазара, които IFPI следи. Факт обаче е, че въпреки и леко, започваме да се придвижваме нагоре, като за миналите 12 месеца сме се изкачили с две позиции, от 56-то на 54-то място ", добавя тя.

Обнадеждаваща за родните музикални продуценти е смяната в приходите от ръководство на права, като по отношение на 2021 година те са нарастнали с 9,4% и съставляват втория най-значим източник на доходи за промишлеността след стрийминга. Впечатляващ растеж у нас бележат и продажбите на винили, които са скочили съвсем двойно за миналата година, а точно с 96,7%.

" Инвестициите и нововъведенията на звукозаписните компании доведоха музиката до още по-високо равнище на световна съгласуваност, посредством построяването на местни екипи по света и работата им с актьори от необятен жанров набор. Това подтиква развиването на промишлеността и разрешава на почитателите да поддържат с още по-голям обсег своите локални актьори и просвета ", споделя във връзка представянето на отчета Главният изпълнителен шеф на IFPI Франсис Мур.

Основен мотор за растежа на приходите през 2022 година още веднъж e стриймингът, и най-много неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +10,3%, по отношение на миналата година. Това е донесло на промишлеността 12,7 милиарда щатски $. До края на 2022 година потребителите с платени абонаменти към този момент наброяват 589 милиона. Общите доходи от стрийминг (с абонамент и подсилен от реклами) означават растеж от +11,5% и доближават сумата от 17.5 милиарда щатски $. Това са 67% от всички доходи на международната музикална промишленост, което прави каузи на стрийминга все по-значителен с всяка минала година (през 2021 година приходите от стрийминг бяха 65,5%).

Продажбите на физически носители означават растеж за втора поредна година след срутва през пандемичната 2020 година Те задържат устойчиво равнище и са нарастнали с 4 %, което се дължи най- към този момент на скока на винила с 17,1%. Приходите от ръководство на права са се нараснали с 8,6 %, завръщайки се към естествения си темп от интервала преди Коронавирус да сковава концертния бизнес. Приходите от синхронизации скачат с 22.3 % по отношение на 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР