Целта за задържането на глобално затопляне в дългосрочен план в

...
Целта за задържането на глобално затопляне в дългосрочен план в
Коментари Харесай

Климатът приближава точката, от която няма връщане назад

Целта за задържането на световно стопляне в дълготраен проект в рамките на 1,5 градуса  Целзий става все по-недостижима, защото нациите не съумяват да си слагат по-амбициозни цели, макар месеците на рекордни горещини на сушата и морето, предизвестяват специалисти по климата, представени от Българска телеграфна агенция. 

Докато пратениците се събираха в Бон при започване на юни, с цел да се приготвят за идните годишни договаряния за климата през ноември, междинните световни температури на въздуха надхвърляха прединдустриалните стойности с над 1,5 градуса Целзий в продължение на няколко дни, показват от Европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

Въпреки че междинните температури краткотрайно са надхвърлили прага от 1,5 градуса Целзий и преди, в този момент за първи път това се случва в северното полукълбо през лятото, което стартира на 1 юни. 

Температурите на морската вода също счупиха върховете за април и май.

" Времето ни изтича, тъй като смяната лишава време ", споделя климатологът Сара Пъркинс-Къркпатрик от университета на Нов Южен Уелс, Австралия. 

Докато климатичните пратеници от двата най-големи източника на парникови газове се приготвят да се срещнат идващия месец, температурите усъвършенстваха върховете през юни в китайската столица Пекин, а рискови горещини удариха Съединени американски щати. 

Индия, един от най-уязвимите за климатичните промени райони, заяви за внезапно нарастване на смъртните случаи вследствие на трайно високите температури.

Екстремни горещини бяха регистрирани в Испания, Иран и Виетнам, което породи опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се трансформира в нещо всекидневно.

Страните се споразумяха в Париж през 2015 година да се опитат да задържат в дълготраен проект повишението на междинната температура в границите на 1,5 градуса Целзий. Сега обаче има 66 % възможност междинната годишна стойност да премине този предел за най-малко една цяла година в интервала до 2027 година, предвижда  Световната метеорологична организация (СМО) през май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР