Целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по

...
Целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по
Коментари Харесай

Гутериш: Целта за ограничаване на глобалното затопляне е на животоподдържащи системи

Целта за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий е на " животоподдържащи системи ", сподели през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, откакто интернационалната конференция за климата КОП26 наближава към своя край. Той въпреки всичко добави, че " вярата би трябвало да се резервира до последния миг ".

В извънредно изявление за Асошиейтед прес Гутериш съобщи, че договарянията в Глазгоу, които завършват на следващия ден, " най-вероятно " няма да доведат до обещанията за понижаване на въглеродните излъчвания, които съгласно него са нужни, с цел да не се стигне до стопляне на планетата над прага от 1,5 градуса.

Досега конференцията не се е доближила до реализиране на никой от трите целта, които Организация на обединените нации разгласи, че тя би трябвало да реализира: понижаване на въглеродните излъчвания съвсем на половина до 2030 г.; увещание на богатите страни да изпълнят заричане да дават финансова помощ за климата от 100 милиарда $ годишно на бедните държави; и гарантиране, че половината от тези пари ще се употребяват, с цел да се помогне на разрастващите се страни да се приспособят към най-тежките последствия от климатичните промени.

Според Гутериш договарянията в Глазгоу се намират " в решителен миг " и е належащо да реализират освен това от слаба договорка, която участващите страни са съгласни да поддържат.

" Най-лошото нещо би било да реализираме съглашение непременно с минимален общ знаменател, което да не отговори на големите провокации, пред които сме изправени ", сподели той.

По думите му задачата за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по отношение на нивата от прединдустриалната ера " е към момента постижима, само че е на животоподдържащи системи ".

Той съобщи, че в случай че участниците в договарянията в Глазгоу не съумеят да реализират амбициозните цели за понижаване на въглеродните излъчвания, което съгласно него " най-вероятно няма да се случи ", тогава ще е належащо националните водачи да създадат нови обещания през 2022 и 2023 година на срещи на високо ниво.

Председателят на КОП26 Алок Шарма прикани участниците в договарянията да усилят напъните за превъзмогване на разликите за финансирането в региона на климата и да спомагат за реализиране на съглашение в края на конференцията, показва Ройтерс.

Шарма съобщи на форума, че най-новите проектодокументи в няколко сфери свидетелстват за " забележителна крачка напред към цялостни, амбициозни и уравновесени резултати ", които той " се надява страните да одобряват с консенсус до края на утрешния ден ".

" Но ние към момента не сме стигнали до такава степен. Има да се свърши още доста работа... Бих желал да обърна внимание на решаващата потребност от увеличение на напъните през днешния ден, с цел да стигнем там, където е належащо да бъдем, с цел да реализираме обилни резултати по отношение на финансирането ", сподели Шарма.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР