Целта ви не е истинска съдебна реформа. Проформа промяна, която

...
Целта ви не е истинска съдебна реформа. Проформа промяна, която
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Коалицията на задкулисието прави парламентарен преврат

" Целта ви не е същинска правосъдна промяна. Проформа смяна, която след 6 месеца Конституционният съд да промени, само че дотогава " обединението на омертата и на имунитетите " да е превзела цялата страна: прокуратура, служби, регулатори - всичко. Това ви е задачата и някой би трябвало да каже истината! Нашата парламентарна група няма да взе участие в това съвещание, което съставлява кулминационна точка на задкулисието в България ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите за измененията в Наказателно-процесуален кодекс на второ четене, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор. След декларацията депутатите от ПГ " Българска социалистическа партия за България " напуснаха пленарната зала. 
Решението на социалистите пристигна и след запис от съвещанието на Националния съвет на Политическа партия за сделки и нечисти покупко-продажби от страна на водачите на партията Кирил Петков и Асен Василев. (Пълният текст на декларацията - на стр. 8)
Скандалът се развихри откакто без спор и с цялостно единогласие от 210 гласа " за ", без срещу и въздържал се, Народно събрание одобри на второ четене основният прокурор и неговите заместници да могат да бъдат разследвани. 
Процедурата планува сигналите против обвинител номер едно или негов заместител да се изпращат до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. От лист на наказателни съдии с сан на висши на инцидентен принцип ще се дефинира съдията, който ще стане прокурор по следствието на основния. Друг прокурор пък ще управлява неговото следствие. За освобождение и за назначение на основния прокурор ще са нужни 13 гласа на пленума на Висш съдебен съвет. 
Беше признато предлагането на ГЕРБ за отстраняването на шефовете на Върховен административен съд и Върховен касационен съд да става с най-малко 17 гласа.
" Приемат се закони по поръчка, които да спасят главата на Бойко Борисов ", съобщи зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, който разяснява приемането на второ четене на измененията в Наказателно-процесуален кодекс в петък. 
Според него задачата е ускорено сменяне на основния прокурор, " с цел да могат тези хора, в тази коалиция, която първо наричахме " коалиция на войната ", а тя излезе " коалиция на омертата ", да си спасят имунитетите ".
По думите му в признатите текстове има притеснителна част. 
" Защо двамата огромни - шефовете на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, ги освобождават със 17 гласа, а основния прокурор - с 13 гласа?  Защо не и тримата със 17 или и тримата - с 13 гласа?! Притеснява ме разделянето. Правим закон евентуално анти-главен прокурор, само че сигурно не и закон, който ще промени правосъдната система ", разясни Свиленски.
" Ако се образува държавно управление сред ПП-ДБ и ГЕРБ, то ще има две задания. Едната - да избави Борисов. И втората - ПП-ДБ да вземат позиции, с цел да могат да продължат упражняването на властта ", разяснява Свиленски.
Той попита също за какво президентът бави връчването на втория мандат. 
" Нито ПП-ДБ, нито ГЕРБ  са поискали това отсрочване. Господин Радев си държи мандата и слушам, че ще го връчи за 2 юни. Какво ще се случи тогава - не знам. Забавянето очевидно се прави с цел да продължи да ръководи служебният му кабинет, с цел да могат да си осъществят корупционните покупко-продажби, които не са спрели да вършат, откогато са назначени ", безапелационен е Свиленски.>  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР