Целта ни е до края на тази година да бъдат

...
Целта ни е до края на тази година да бъдат
Коментари Харесай

Фандъкова за минералната баня в „Овча купел“: Целта ни е да възстановим тази знакова сграда за София

Целта ни е до края на тази година да бъдат приключени фасадата, покривът и горните равнища на минералната баня в столичния квартал " Овча купел ". Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова пред публицисти, по време на инспекция на дейностите по реставрацията на минералната баня. Тя добави, че по-късно ще продължи работата по възобновяване на банята с басейните и СПА зоната, което ще се случи през 2024 година На втория етаж ще се обитават лаборатории и зали по взаимен план с 12 университета и института от Българска академия на науките (БАН).

Целта ни е преди всичко е да възстановим и реставрираме тази знакова постройка за София, а на второ място да върнем активността на банята, сподели още кметът. Тя напомни, че това е третата постройка на софийска баня, която се реставрира. Първата беше част от Централната минерална баня, в която сега се намира Музеят за история на София, сподели Фандъкова. Напълно възстановихме и активността на Централната минерална баня в Банкя, която към този момент се употребява от доста хора, уточни кметът и добави, че единствено за тази година посетителите са над 28 000 души. 
,   Георги Димитров
По думите на Фандъкова постройката на минералната баня в " Овча купел " не е била общинска, Столичната община я е поискала от страната, с цел да може да я възвърне. Работата по нея е сложна, тъй като е оставена 30 години да се разрушава, уточни кметът и добави, че е имало поникнали дървета на покрива, чийто корени са стигали чак до първия етаж на постройката.

Стъпките са няколко - първо трябваше да се работи по плановете и то по този начин, че банята да резервира своя искра. Второ - ремонтът трябваше да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), което също изисква време. След като се стартира работа по реставрацията, се оказа, че част от структурата би трябвало да бъде заздравена, изясни Фандъкова. Тя добави, че в този момент се изисква още едно координиране за подменянето на част от плочките в басейните.
,   Георги Димитров
Заместник-директорът на Регионалния исторически музей - София Борис Чилев изясни, че през 1930 година е приключено строителството на постройката на банята. Проектант е бил известният български проектант Георги Овчаров, който е проектирал и доста други здания в София, изясни Чилев. Най-интересното нещо в банята са облицовъчните плочки в басейните и касетираните тавани, сподели зам.-директорът. Той уточни, че огромна част от плочките в басейните ще бъдат възобновени. Те са били демонтирани и почистени с желанието да се инсталират още веднъж. На местата, където има изчезнали плочки, ще бъдат поръчани нови, изясни Чилев

По думите му дограмата ще бъде дървена, каквато е била и истинската. Също по този начин ще бъде непокътнат и истинският цвят на фасадата, като е значимо да се означи, че тук работят реставратори, а освен строители, уточни Чилев.  
,   Георги Димитров
Заместни-директорът на Регионалния исторически музей добави, че в минералната баня в " Овча купел " ще се оферират услуги за възстановяване на здравния статус на жителите. Ще има горещи басейни, няколко типа сауни, шокова студена стая и джакузита. Ще има и услуги за коса и лице, разтривки и солни стаи. Всичко, което един актуален СПА център може да предложи, добави Чилев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР