Целта ни е до една година да влезем в чакалнята

...
Целта ни е до една година да влезем в чакалнята
Коментари Харесай

Отлагаме влизането в чакалнята на еврозоната до една година

Целта ни е до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да понижим лихвите по заемите. Това ще докара до повече непоклатимост, сигурност в банковата система и до повече вложения. Оптимист съм, че в границите на една година можем да се поздравим с триумф по този въпрос.
 Борисов неудовлетворен, че БНР има оркестри. Музикантите трябвало сами да си изкарват парите
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на полемиката „ България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете “, проведена взаимно от водача на ПЕС и началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Сергей Станишев и Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

През януари финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че България ще кандидатства за чакалнята на еврозоната доникъде на годината.

До година е реалистично влизането на България в ERM II. Предстоят ни доста работа и договаряния, сподели Борисов. Той се аргументира със постоянните стопански индикатори на страната, в това число ниския външен дълг и забележителните запаси.

България не съставлява риск за Европа. Ако в този момент не аплайваме, не би трябвало след това да се сърдим, че има страни, които желаят да се развиват на първа скорост. България би трябвало да реши за себе си в коя група желае да бъде, заключи министър председателят.

Станишев: След влизането в ERM II ние не „ чакаме “

Решихме дружно да стартираме полемиката за присъединението на България към Еврозоната, тъй като считаме, че е настъпил моментът, че имаме исторически прозорец от благоприятни условия страната ни да се нарежда в интеграционното ядро на Европейски Съюз, изпълнявайки декларираното от министъра на финансите желание да кандидатства за ERM II през юни тази година. Но ние неправилно назоваваме ERM II „ чакалнята “ на Еврозоната. След влизането си там, ние не „ чакаме “. Трябва да се свърши доста работа, с цел да може нашата стопанска система да стане конкурентноспособна, а приходите и стандартът на живот на българските жители да се приближат до тези на европейските, заяви Сергей Станишев.

Ако в този момент изпуснем момента, може да се наложи да чакаме дълго. През 2019 година предстоят избори за Екологичен потенциал, сменя се Европейска комисия и управлението на ЕЦБ. Никой не знае по какъв начин би се трансформирала политическата конюнктура и по тази причина не трябва да се изпуска опцията да се кандидатства още при актуалната комисия, която има удобно отношение към влизането ни в ERM II. Напълно реалистично е поколението, родено през 2007 година, при появяването си на пазара на труда през 2025 година да получи заплатите си в евро, коментира лидерът на ПЕС.

Влизането в Еврозоната би трябвало да е идващото обединяване на нашата национална сила. За това обаче е належащо да си напишем домашното и да имаме обстоен народен проект за деяние, и за това какво следва след влизането в ERM II, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Горанов: България е надалеч от сюжета, довел до рецесията в Гърция

Министърът на финансите Владислав Горанов подчертава, че не трябва да се основават ирационални упования както в положителен, по този начин и в отрицателен проект във връзка с приемането на еврото.

Според Горанов, България е надалеч от сюжета, довел до спешните процеси в Гърция.

Изпълнили сме критериите за участие, нямаме учредения да се притесняваме от отвод от страна на нашите европейски сътрудници. Другото би било двоен стандарт в отношението към страна член на Европейски Съюз, безапелационен е министърът на финансите.

Ева Майдел: Влизането в еврозоната е най-важната надпартийна тематика

Влизането на България в еврозоната е най-важната надпартийна тематика за страната ни в последните 20 години и би трябвало да е идната национална цел, която да сплотява цялото общество, както бяха влизането в НАТО и Европейски Съюз. В противоположен случай оставаме в периферията на Европейски Съюз и всички значими решения ще се взимат без присъединяване ни, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Все по-отчетливо се слагат оферти за бъдещето развиване на еврозоната, в това число и от президента на Франция Макрон и от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дискутират се основаване на обособен бюджет на еврозоната, както и финансов министър на еврозоната. Всички тези оферти ще имат своите последици за страните, които останат отвън тези процеси на интеграция, тъй като те изключват страните отвън еврозоната от вземането на решения и от достъп до средства, предупреди Ева Майдел.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР