„Целта ни е да ограничим максимално бързо горския пожар в

...
„Целта ни е да ограничим максимално бързо горския пожар в
Коментари Харесай

Над 100 души се борят с пожара край Калугерово, застрашени са 1000 дка СНИМКИ

„ Целта ни е да ограничим оптимално бързо горския пожар в землището на с. Калугерово, по тази причина тук дружно с огнеборците на ПБЗН в гасенето вземат участие и към 100 горски чиновници и техника от държавните горски стопанства “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов, който ревизира на място дали е належащо в допълнение подпомагане от Министерството на земеделието при потушаването на огъня.

Министър Иванов заяви, че сега пожарът заплашва към 1000 дка, към 20 дка са унищожени, като в гасенето вземат участие два профилирани хеликоптера. „ Направени са просеки, с цел да се отдели гората, която не е наранена, от тази, в която към момента има вилнеещ огън “, осведоми земеделският министър. Той благодари на чиновниците на пожарната и на държавните горски стопанства, на доброволците и на всички компании, които предоставиха техника за гасенето на огъня.

„ Тук съм, с цел да схвана от какво имат потребност огнеборците, чиновниците на държавните горски стопанства, както и доброволците като техника, спомагателна помощ, с цел да преодолеем протичащото се. Правим всичко належащо, с цел да няма други такива произшествия “, сподели министър Иванов. Той уточни, че през днешния ден е издал заповед, с която до 7 август се не разрешава косенето на трева и машинното разчистване в непрекъснато затревените площи и обработваемите земи. Земеделският министър заяви още, че е разпоредил държавното горско стопанство да обезпечи храна и вода за всички огнеборци.

Във връзка с подписаните през днешния ден в Истанбул от Русия и Украйна съглашения с Организация на обединените нации и Турция, които дават опция за експорт на украинско зърно, министърът разяснява, че това ще обезпечи продоволствената сигурност в страните, които са чисти вносители.

За България министър Иванов напомни, че чакаме добра годишна продукция от 6,5 млн. т пшеница, с което изцяло ще бъдат задоволени потребностите на страната и ще има опция за експорт. „ Към днешна дата в България са влезнали единствено към 6 хиляди т украинска пшеница, огромна част от които за реекспорт. Тя ще бъде тествана за качество и възможното съществуване на нездравословни субстанции. Нямаме потребност от украинско зърно, реколтата у нас е извънредно добра “, сподели в умозаключение министър Иванов.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР