Целта на ПП-ДБ е да спре Пеевски да презареди своето

...
Целта на ПП-ДБ е да спре Пеевски да презареди своето
Коментари Харесай

ПП-ДБ открехват вратата към БСП и ИТН, за да изкопчат държавата

Целта на ПП-ДБ е да спре Пеевски да презареди своето въздействие в прокуратурата, службите, правосъдната власт и регулаторите. Това съобщи водачът на " Да, България " Христо Иванов пред БНР.

По негови думи това е фундаменталният въпрос за действието на републиката. " Това е връщане на империята на страха. Следващото издание на тази система ще бъде доста по-брутално от 2017 година ", предизвести той.

ГЕРБ трябвало да изберат къде ще са.

" ГЕРБ би трябвало да решат дали ще са с Пеевски, който им организира оперативки, участва на събрания на Изпълнителната им комисия, привиква ги. Ние с плана за съглашение сме дефинирали с каква цел бихме подкрепили държавно управление. ГЕРБ и всички политически сили да изберат дали ще бъдат принадлежности на Пеевски да си укрепи страната, или ще продължим напъните да изкопчим страната ", акцентира Иванов.

Той увери, че в обединението са единни във всяко едно отношение по казуса и в нуждата да се приложи идващият пакет промени и кадрови промени в съглашението.

Иванов уточни, че в името на " изкопчване на страната " ще беседват с всички политически сили и " открехна вратата " към Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Относно конституционните промени той съобщи, че ПП-ДБ са предложили по-прост вид - служебното държавно управление да бъде в състав на постоянното все още и преназначавано с декрет на президента.

Според него не било подходящо да се слага въпросът, че има някаква неточност и някой да си признае.

Иванов изясни, че в измененията се залага на търсене на баланс в триъгълника - парламент, претендент министър председател и президент.

По негови думи е нужен баланс в обстановка на рецесия, с цел да се проведат почтени и по безпристрастен метод избори. Нито Радев, нито Главчев, нито огромна част от политическите сили обаче не разбирали, че би трябвало да се търси този баланс.

Иванов съобщи, че президентът е провел официално консултациите за сформиране на длъжностен кабинет, заради което ПП-ДБ са напуснали.

" Президентът споделя, че прави съвещания, само че " нямам пълномощия да разясня министрите ". И позволява в състава на този длъжностен кабинет представител на прокуратурата, в случай че това е органът, който се пробва интензивно да води акция против плана на Закона за правосъдната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може - тъй като от вътрешния зависи провеждането на избори ", разяснява съпредседателят на Демократична България.

Иванов акцентира, че не той е направил разпоредбите за конституционните промени.

" Ние предложихме различен модел и беше отритнат от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Този модел има позитиви, казусът е, че в обстановката има норма на безконтролно държание, вместо да ползват инструментариума на търсене на баланс. Смятат, че би трябвало да упражнят властта персонално, това виждаме сега. Този модел, в случай че бъде прилаган добросъвестно, ще ни е потребен на нас като жители, тъй като не би трябвало да има центрове, които концентрират власт, тъй като президентът преди концентрираше власт. И Пеевски се пробва да си резервира въздействието. Ние като общество трябва да бягаме от модели, които концентрират власт, а такива които споделят власт сред политическите сили в Народно събрание и никой не би трябвало еднолично да взима власт. Става дума за цялостна философия. Критикуваме президента, тъй като трябваше да влезе в ролята на медиатор ", разясни той.

Иванов означи, че ако главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е позволил нещо, от това, което му се вменява - несъответствуващи връзки и метод на живот, дарове или връзки с някакви хора от контрабандни канали, той ще дава отговор пред съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР