Целта на новата власт е да спре проекта за Завод

...
Целта на новата власт е да спре проекта за Завод
Коментари Харесай

Столична община срещу Асен Василев - не си дава завода за РДФ отпадъци на Стара Загора |

Целта на новата власт е да спре плана за Завод за оползотворяване на РДФ гориво от боклуци на Столична община. Без никакви предпроектни изследвания, професионални разбори, публични разисквания, някой взема решение, че ще мести заводът край Стара Загора. 

Така разяснява ръководителят на коимисията по стопанска система в СОС Николай Стойнев оповестеното от вицепремиера и финансов министър Асен Василев пренасяне на завода в Маришкия басейн.  

Заблуда е, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи. Топлинната сила, която създава инсталацията, се възнамерява да отоплява към 40 000 семейства в София и по тази причина се построява в столицата. Кого ще отоплява в Маришкия басейн не е ясно, декларира Стойнев. По думите му електрическа мощ на РДФ инсталацията е 20 MW, а единствено на Топлоелектрическа централа Марица изток 2 е 1620 MW. Стойностите са несравними, втората мощ е по- огромна 80 пъти. Заблуда е и, че ще отвори нови работни места. Ако в софийския цех за РДФ се планува да работят към 80 индивида, то какво ще вършат 2500 чиновници на Топлоелектрическа централа Марица изток 2?, разяснява Стойнев. 

Направени ли са разбори за изгодите от такова решение, тъй като за Завода в София отчетите са направени от датската компания Ramboll, която е измежду водачите в тази сфера?

По време на парламентарния надзор в петък вицепремиерът Асен Василев разгласи концепцията, обвързвана със зелените проекти на Европейски Съюз и идното затваряне на въглищните мини и прекъсването на тецовете, което ще наложи заменяне с нови енергийни мощности и намиране на различен занаят на хиляди служащи. Досега се говореше, че в Маришкия комплекс ще бъде построена мощна парогазова централа. Правителството " Петков " към този момент разисква с Европейската комисия смяната в Плана за възобновяване и резистентност. 

" Преговорите с Европейска комисия не престават. Да покачваме зависимостта си от газ, значи някой различен пуска и стопира тока в страната. Не можем да сменяем самостоятелен български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник ", съобщи вицепремиерът пред депутатите в петък. И изясни: " От тази позиция построяването на парогазова централа е изцяло нецелесъобразно. Европейска комисия одобри това и сложи въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, с цел да се понижи зависимостта от въглищата като сила. Това, до което достигнахме, е композиция сред батерирен комплекс и утилизация на боклуци - вместо заводът за отпадък да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн. "  

Позицията на Столична община: 

Проектът за апаратура за произвеждане на сила от РДФ на София е трета фаза от интегрираната система за отнасяне на битовите боклуци на територията на Столична община. През април 2020 година планът беше утвърден от Европейската комисия. Изграждането на инсталацията се съфинансира с безплатна финансова помощ от оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 на Европейската комисия, както и със средства от Европейската капиталова банка. Одобрената технология дава отговор на най-високите европейски екологични условия и правила за сигурност.

До сегашния миг планът е минал през стадиите за избор на технология, избор на площадка, правене на план, оценка за въздействието на околната среда, публични разисквания, правене на Подробен устройствен план за строителството, подготовка на документи за кандидатстване и обезпечаване на финансиране. Проектът е създаден от интернационално приетата компания Ramboll A/S, Дания и е минал през 2-годишен интервал на оценка от страна на способените институции на национално е на европейско равнище.

Съгласно утвърждения план електрическата енергия, създадена от РДФ-инсталацията, се дава на националната електрическа мрежа, а топлинната сила - на топлофикационна мрежа на София. Новата апаратура ще бъде заместваща мощ на част от старите амортизирани високоемисионни уреди на „ Топлофикация София “ ЕАД, като резултатът от това е понижаване на замърсяването на атмосферния въздух.

След обявяване на информацията, че от Националния проект за възобновяване и резистентност е изнемощял план за парогазова централа в Маришкия басейн, Столична община предложи включване в Плана на плана за рационализация на „ Топлофикация София “. Проектът включва построяването на нови ко-генерационни мощности и опция за прекосяване на зелен водород. Той е създаден взаимно с Американската организация за търговия и развиване (USTDA) и е огромна степен на подготвеност.

Планът за рационализация е направен напълно в сходство с европейските енергийни политики и правилата за кръгова и нисковъглеродна стопанска система и ще трансформира „ Топлофикация София “ ЕАД в основен сътрудник на Правителството и Столична община в опазването на околната среда, осигурявайки зелена сила за над 1 милион поданици на гр. София. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР