„Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за

...
„Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за
Коментари Харесай

Нинова: Като най-голяма опозиционна партия подаваме ръка на всеки, който иска честни избори

„ Целта на нашата среща е да обединим напъните си, с цел да подсигуряваме на българските жители почтени избори. Да има дадем гаранции, че ще защитим гласа им и че той ще бъде регистриран по този начин, както е подаден. Да гласоподават свободно и без боязън. И да им подсигуряваме успокоение в деня на изборите. Ние като най-голямата опозиционна партия поканихме и подаваме ръка на всеки, който поддържа тази надпартийна демократична полезност – почтени и транспарантни избори. Благодарим ви, че се отзовахте. Предлагаме ви съответен текст на обща позиция, която стъпва на кардинални, конституционни полезности и на общите ни планове – по какъв начин да действаме оттук насетне “ . Това съобщи при започване на срещата сред Българска социалистическа партия и извънпарламентарни партии и НПО-та ръководителят на българските социалисти Корнелия Нинова.

Срещата бе инициирана от Българска социалистическа партия и е първата от поредицата диалози с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за разискване на общи дейности за провеждането на почтени и свободни избори.

Корнелия Нинова уточни, че Българска социалистическа партия внесе две оферти в Изборния кодекс:
Първото - изчистване на описите от мъртви души посредством дейна регистрация;
Второто - видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.
„ Разписали сме го по този начин: предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, в случай че има подозрение или сигнали за злоупотреби в изборния ден. Тези два метода сме предложили в измененията в Изборния кодекс “, посочи ръководителят на Българска социалистическа партия.

Нинова посочи, че наличието на толкоз доста партии и неправителствени организации на срещата значи, че те поддържат устрема на левицата за обединяване и за гарантиране всеки българин свободно и без боязън да изрази волята си и тя да бъде отразена такава каквато е.

“Това е държавническата цел, която си слагаме - висока интензивност, с цел да има висока легитимност на тези, които ще бъдат определени от българския народ. Така Народното събрание ще има висока легитимност в българското общество”, посочи водачът на Българска социалистическа партия.

Председателят на Българска социалистическа партия изясни, че полемиката е отворена и предложения присъстващите партии и организации да изричат отзиви и предложение, както по проекто-документа на Българска социалистическа партия, по този начин и други.

“Утре продължаваме консултациите с други партии и организации, тъй като откакто отправихме поканата за обединяване за почтени избори се обявиха още доста, по този начин, че тези диалози ще продължат и другата седмица “, уточни Нинова изясни, като добави, че единствено през днешния ден и на следващия ден в полемиката ще вземат участие 20 партии и 10 цивилен сдружения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР