Целта на ЕК да декарбонизира икомониката на Европа и да

...
Целта на ЕК да декарбонизира икомониката на Европа и да
Коментари Харесай

Европейския социален фонд за климата - инструментът за постигане на Net Zero

Целта на Европейска комисия да декарбонизира икомониката на Европа и да я трансформира във въглеродно безпристрастен континент до 2050 година е амбициозна, значима и респектираща. Това обаче ще има своята цена. В момента тя се заплаща главно от енергийния бранш по формата на такси за отделяните излъчвания, само че това няма да е задоволително, с цел да се реализиран задачите на Зелената договорка и законодателния пакет " " (Fit for 55). Така Брюксел предлага разширението на търговията с излъчвания с ново направление ETS2, което включва строителния бранш и автомобилния превоз. Това обаче значи, че цената на декарбонизацията ще доближи и директно до семействата и това ще има своите обществени въздействия - изключително в по-енергийно бедните страни, в която глупа попада и България.

За да противодейства на последствията, които ще произткат от тази самодейност, Комисията предлага да се вкара Европейски. Идеята е той да дава краткотрайна директна поддръжка към приходите за уязвими семейства, както и за ограничения и вложения, които понижават излъчванията в секторите на автомобилния превоз и строителството на здания и вследствие на това да понижат разноските за хората в риск, микропредприятията и потребителите на превоз.
Какво ще съставлява фонда и по кое време ще проработи?
Новата система за търговия с излъчвания ще сложи годишно намаляващо ограничаване на излъчванията от секторите на автомобилния превоз и строителството, а всички квоти ще бъдат продавани на търг. Размерът на Фонда ще подхожда на целевия дял от приходите от търговете на квоти за излъчвания по новата система.

Фондът следва да дава финансиране на държавите-членки за поддръжка на ограничения и вложения в нараснала енергийна успеваемост на постройките, декарбонизация на системите за отопление и изстудяване на здания (например централно отопление на газ да бъде сменено с друго, което работи с електричество от ВЕИ), в това число консолидиране на сила от възобновими източници и даване на усъвършенстван достъп до превоз с нулеви и ниски излъчвания.
Реклама
Социалният фонд за климата следва да финансира и съответни ограничения за справяне с енергийната беднотия и възходящите транспортни разноски, както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект, в това число: понижаване на енергийните налози и такси или даване на други форми на директна поддръжка на приходите за справяне с възходящите цени на автомобилния превоз и горивата за отопление до 2032 година,стимули за възобновяване на здания и за прекосяване към възобновими енергийни източници в тях, за прекосяване от частен към публичен превоз, шерване на коли или колоездене и други

Ще могат да се възползват микро, дребни и междинни предприятия и консуматори на превоз, които имат усложнения при достъп до други възможности на изкопаемите горива. В очакване на въздействието на тези вложения върху намаляването на разноските и излъчванията, Фондът също по този начин ще може да финансира краткотрайна директна поддръжка на приходите за уязвими семейства.

Европейският обществен фонд за климата ще стартира да работи през 2025 година, една година преди началото на препоръчаната нова скица за търговия с излъчвания ETS2, и се чака да работи с към 10 милиарда евро годишно или общ бюджет от 72 миллиарда евро за 2025-2032 година

Очаква се Европейския парламент да одобри своята позиция по предлагането на Европейска комисия по време на пленарната сесия при започване на юни, което ще му разреши да стартира договарянията със Съвета за окончателния текст.
Реклама Критиките към Европейския обществен фонд за климата
И въпреки в европейския балон да се гледа по-скоро позитивно на концепцията за Европейски обществен фонд за климата, не липсват и терзания, свързани с бъдещата му работа. Според, обществените провокации е актуалната енергийна рецесия, биха се влошили от новия въглероден пазар на Европейски Съюз за излъчвания от здания и авто превоз (ETS2), заради към този момент съществуващи неравенства сред европейците.

Увеличението на цената на автомобилния превоз ще засегне както семействата от ниската, по този начин и от междинната класа, счита още тя. Не на последно място, Фондът е прекомерно дребен, с цел да финансира вярно както зелените вложения, по този начин и обществените обезщетения за семействата (и микропредприятията), което подлага да риск съответна поддръжка на тези, които имат най-голяма потребност от нея.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР