Целта на Демократична България“ е за един-два управленски мандата българската

...
Целта на Демократична България“ е за един-два управленски мандата българската
Коментари Харесай

„Демократична България“ залага на икономиката на високата добавена стойност

Целта на „ Демократична България “ е за един-два управнически мандата българската стопанска система да се трансформира в стопанска система на високата добавена стойност. Това съобщи икономистът Георги Ганев, представителят на работната групата на „ Демократична България “ по тематика „ Икономика “, по време на почналите през днешния ден съвещания за сформиране на държавно управление, оповестиха от партията.

Постигането на тази цел, съгласно експертния екип, е допустимо посредством редовно развиване на нововъведенията, повишение на конкурентоспособността на стопанската система, развиване на човешкия капитал, съответна административна и бизнес среда, развиване на кръговата стопанска система, ребрандирането на България като високопродуктивна капиталова дестинация и възстановяване ръководството на държавните предприятия.
Преговорите за държавно управление: Обединение към концепцията Министерството на стопанската система да бъде и на нововъведенията
Участниците в диалозите за сформиране на съдружно държавно управление продължиха със съставянето на описи с концепциите, по които имат единод...

Сред краткосрочните стопански ограничения, свързани с Ковид пандемията, преговорният екип на „ Демократична България “ залага на допустимо най-бързото отпадане на всички ограничавания върху бизнеса. Това обаче допуска всеобща имунизация - до 40 000 имунизации приблизително дневно, с цел да се доближи имунизация на популацията от 75%. А в чисто стопански проект, с изключение на продължение на ограниченията 60:40 и 80:20, страната краткотрайно да поеме осигуровките на служащите и чиновниците на компании, чиято активност е лимитирана от противоепидемичните ограничения, както и на бизнесмени, които разкриват нови работни места.

„ Демократична България “ излиза и с самодейността „ 100 спънки за 100 дни “ - елиминиране на административната тежест основно за дребните и междинни предприятия (МСП). Според Кристиян Кирилов, член на преговорния екип, Министерството на стопанската система, браншови и неправителствени организации могат да набележат стратегия за стоте най-безсмислените регулации и спънки за МСП и те да бъдат премахнати до година- година и половина. А преди да се вкарват нови регламенти, в сходен формат да се следи да не са в интерес единствено на огромните компании. Освен това, по думите на Георги Ганев, държавната администрация следва да оказва помощ бизнеса да извършва регулациите и регламентите, а освен да санкционира.

На развиването на човешкия капитал би трябвало да се подчертава още от най-ранните стадии на образованието, добре е да се вкара и синя карта за експерти от чужбина, изключително в ИТ бранша, сподели по време на консултациите Иван Матов, различен член на икономическия екип на „ Демократична България “. Той посочи и потребността от държавна помощ за нововъведенията, посредством задаване на цели в кои браншове да се влага, само че акцент на финансирането да са не грантовете, а финансовите принадлежности, стимулиращи съучастието.

“Голямата част от предприятията с държавно присъединяване са на огромна загуба, като се провалят и в постигането на обществените си цели ”, сподели Георги Ганев. И прикани да се преразгледа статутът на всяко държавно дружество, с цел да се реши дали то да е акционерно сдружение или да се трансформира в държавна организация, давайки за образец лечебните заведения, които в този момент съставляват хибрид. Ганев съобщи още, че би трябвало да се уточни дали и какъв дял от държавните предприятия да се приватзизира, да се преразгледа холдинговата им архитектура – нужни ли са ни Държавната консолидационна компания и Българският енергиен холдинг, а назначенията на шефовете на държавните сдружения да стават единствено посредством конкурс.
Преговорите за държавно управление: Участниците вършат лист на концепциите, които ги сплотяват
След къса отмора участниците в диалозите за сформиране на съдружно държавно управление минаха към сформиране на описи с концепциите, по...

Представителите на останалите договарящи партии одобриха всички препоръчани от „ Демократична България “ ограничения, като по самодейност на водещия договарянията Кирил Петков от „ Продължаваме промяната “ някои от тях ще бъдат доуточнявани на експертно равнище, а други ще бъдат обсъждани и в други експертни групи – по обучение, опазване на здравето, администрация, финанси.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР