Целта е не само да се запази болиницата, но и

...
Целта е не само да се запази болиницата, но и
Коментари Харесай

Ще ползват МБАЛ-Поморие за учебната база на Медицинския факултет в Бургас

Целта е освен да се резервира болиницата, само че и да се трансформира тя в Университетска, аргументира се кметът на Поморие Иван Алексиев

„ Предлагам, с оглед отбрана на  високия публичен интерес от обезпечаване на професионално и надеждно здравно обслужване в нашата община МБАЛ-Поморие да подписа контракт с Университет „ Професор доктор Асен Златаров ”, посредством който да даде своите структурни звена за учебно-практическа база за образование на студенти и стажанти от специалности от професионални посоки „ Здравни грижи “, „ Обществено здраве “ и „ Медицина. Впоследствие болничното заведение би могла да придобие статут на университетска болница, като получи акредитация от Министерството на здравеопазването, като база за образование на Университет „ Професор Д-р Асен Златаров “. Това написа в докладна бележка до Общинския съвет кметът на община Поморие Иван Алексиев.

„ Работата в тази посока е дългогодишна. Проведохме доста диалози и срещи, а направените вложения в МБАЛ Поморие през годините, не без дейната позиция на болшинството от Общинския съвет, дава своите резултати с действителната опция напълно скоро МБАЛ Поморие да се трансформира в университетска болница. Целта ни бе освен да запазим болничното заведение като болница, само че и сполучливо да развием здравната процедура и обслужване, за които извънредно доста от в този момент нататък ще разгадавам и на новосъздаденото болнично настоятелство към МБАЛ Поморие “, сподели още кметът Алексиев.

Сред претекстовете във импортираната докладна е записано, че със сключването на този контракт и даването на практическа база за образование на студенти, ще се реализира привличане и задържане на млади медицински експерти, които след провеждането на стажа в болничното заведение и дипломирането си, ще продължат да работят и живеят в нашия град. Това ще повлияе извънредно позитивно на цялата община, като от една страна ще се увеличи качеството и бързината на предоставяната болнична и следболнична помощ, ще се ползват модерни и акуратни медицински практики и технологии, а въпреки това в града ни ще се устроят млади и образовани хора, които ще работят и ще основат фамилии.  Освен професионализъм и профилирани умения, жителите на общината ще получават полагащото им се почитание, грижи,  внимание и налично здравно обслужване.

След сключване на съглашението шефът на МБАЛ Поморие ще започва процедура за акредитиране на болничното заведение като учебно-практическа база за образование на студенти и стажанти от Университет „ Професор Д-р Асен Златаров “ – Бургас.
Именно предвид на опциите за привличане на млади медицински фрагменти и експерти, както и обезпечаване на професионално и надеждно здравно обслужване в община Поморие, кметът Алексиев предлага и да се вземе решение за отдаване чартърен за период от пет години, посредством обществен търг, пространства, част от постройката на болничното заведение, за медико-диагностична лаборатория, в която да се организира клинично образование на студенти от професионално направление „ Здравни грижи “ и следдипломно образование на лица с професионална подготовка „ доктор “.

Гласуването на предложенията следва на идната постоянна сесия на Общинския съвет.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР